Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012

Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2012



Kατηγορία «Κτίριο της Χρονιάς»

Gardens by  the Bay, Σιγκαπούρη

Wilkinson Eyre Architects


Το έργο καλύπτει έκταση 250 στρεμμάτων και το οστρακοειδές σχήμα από τα δύο κελύφη του αποτελούν το μεγαλύτερο σύμπλεγμα «πράσινων κτιρίων» στο κόσμο. Η υλοποίηση του project πραγματοποιεί το όραμα της κυβέρνησης για μια καταπράσινη πόλη.

Στο έργο περιλαμβάνεται μέρος της μαρίνας, ενώ ο μεγαλύτερος από τους τρεις κήπους που το αποτελούν  έχει ήδη παραδοθεί. Εδώ οι επισκέπτες μπορούν να δουν μεταξύ άλλων λουλούδια από τη λεκάνη της Μεσογείου, τροπικά φυτά, έναν καταρράκτη ύψους 30 μέτρων, μία λίμνη, θεματικούς κήπους, περιπατητικά μονοπάτια,  χώρους για παιχνίδι αλλά και εκδηλώσεις.










Κατηγορία «Παλιό - Νέο»


Plaza Espana, Τενερίφη

Menis Arquitectos


Πρόκειται για έναν ανοιχτό δημόσιο χώρο, με πλατεία επάνω και μουσείο κάτω, που κέρδισε στην κατηγορία «Παλιό - Νέο» στην Εβδομάδα Αρχιτεκτονικής 2012.
Ο χώρος δημιουργήθηκε από την κατεδάφιση ενός παλαιού κτιρίου στο κέντρο της πόλης Adeje στην Τενερίφη, η οποία έδωσε τη δυνατότητα στους αρχιτέκτονες να δημιουργήσουν μια πλατεία που ανοίγεται στην καταπράσινη θέα του Barranco del Infierno.
Λωρίδες από μπετόν στην επιφάνεια της πλατείας καθοδηγούν το βρόχινο νερό, ενώ αντίστοιχες γραμμές στις πλαϊνά του κτιρίου μοιάζουν με ραγίσματα που επιτρέπουν στο φως να εισβάλλει στον σκοτεινό υπόγειο χώρο του μουσείου.



Κατηγορία «Σχεδιασμός τοπίου»

Πάρκο Kallang River Bishan Park, Σιγκαπούρη

Atelier Dreiseitl

To πιο διάσημο πάρκο της Σιγκαπούρης αναμορφώνει η ομάδα Atelier Dreiseitl. Με στόχο να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο τρόπο το τσιμεντένιο κανάλι που διατρέχει το πάρκο - ένα παλιό σύστημα αποχέτευσης έκτασης 2,5 χιλιομέτρων -, έκαναν μια πρόταση που εκπλήσσει με την ομορφιά της και αναδεικνύει δυναμικά το τοπίο μετατρέποντας το σε πόλο έλξης για τους κατοίκους.


Ο ρους του ποταμού έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επιτρέπει στο νερό να λιμνάζει ακόμα κι αν συγκεντρωθεί μεγάλη ποσότητα νερού. Τέλος, νέος αέρας φύσηξε στην περιοχή, καθώς τα φυτά που επιλέχθηκαν βοηθούν το μικροκλίμα που δημιουργήθηκε στο κέντρο του πάρκου.




Κατηγορία «Μελλοντικό έργο»

Δημόσιος χώρος, Κατάρ

Aecom architects
Μια κάτοψη που θα καταλαμβάνει 310 στρέμματα και θα λειτουργεί ως είσοδος για την πόλη της Ντόχα ενώνοντάς τη με τη θάλασσα και τα αεροδρόμια κέρδισε τις εντυπώσεις στο Φεστιβάλ και τελικά βραβεύτηκε ως «μελλοντικό project».

Οι αρχιτέκτονες μελέτησαν παλιές εναέριες φωτογραφίες της περιοχής προκειμένου να αποτυπώσουν την εικόνα των παραδοσιακών δρόμων του Κατάρ και στη συνέχεια υπερμεγέθυναν το σχέδιο τοποθετώντάς το επάνω σε ένα ορθογώνιο πλέγμα που υποκαθιστά τον ιστό της πόλης. Με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να φτάσουν στην κλίμακα που ήθελαν και η οποία επιτρέπει στα σύγχρονα οχήματα να κινούνται άνετα.

Ο συνδυασμός των δύο κατόψεων θα δημιουργήσει ένα δίκτυο δρόμων που θα σέβονται το αραβοϊσλαμικό ιδίωμα δίνοντας δυτικό άερα ανανέωσης στην πολη.

Πηγή: tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί και η δική σας άποψη μετράει!

wibiya widget

Hand Art Eveline

Hand Art Eveline
Χειροποίητα κοσμήματα, προσκλητήρια βάπτισης , γάμου, παιδικοί πίνακες

Home Design, επιπλα, διακοσμηση, feng shui & συμβουλες για ενα ομορφο οικολογικο σπιτι!

RealShop

RealShop
έξυπνα gadgets με στυλ & φαντασία, για την κουζίνα.... κάντε κλικ στην εικόνα

Για περισσοτερες ιδεες και λυσεις

Για περισσοτερες ιδεες και λυσεις
Κάντε κλικ στην εικόνα

Προσφορες εως και 50%

Προσφορες εως και 50%
Κάντε κλικ στην εικόνα

Συνολικες προβολες σελιδας