Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2012

Παραδοσιακά γεμιστά!



Η συνταγή για σήμερα είναι γεμιστά! Αγαπημένο μας φαγητό! Μπορεί να γίνει με πολλές παραλλαγές αλλά εγώ σας βάζω την συνταγή που ξέρω από την γιαγιά και μαμά μου.

Το σημαντικό είναι η επιλογή των λαχανικών. Οι ντομάτες να είναι μεγαλούτσικες, στρογγυλές και σφιχτές. Τα κολοκυθάκια και οι μελιτζάνες όχι πολύ μακρόστενα. Αυτό θα σας βοηθήσει να τα αδειάσετε πιο εύκολα και να τα γεμίσετε. 

Στον πάγκο της κουζίνας μου αρέσει να τοποθετώ ότι χρειαστώ. Δηλαδή, ένα μπωλ, τα μπαχαρικά, τα λαχανικά, μαχαίρι, μία σακουλίτσα για τα σκουπιδάκια, το μπλέντερ κλπ κλπ.

Αφού πλύνω καλά τα λαχανικά αρχίζω να τα αδειάζω. Το περιεχόμενο των λαχανικών το βάζω σε ένα μπωλ. Έχω δοκιμάσει γεμιστά από άλλους, αλλά ομολογώ ότι δεν μου αρέσει καθόλου όταν στο κολοκύθι ή στην ντομάτα έχει μείνει πολύ ψαχνό. Οπότε εγώ προσπαθώ να αφαιρέσω όσο μπορώ περισσότερο. 

Στο μπωλ με το περιεχόμενο των λαχανικών προσθέτω ότι είναι άλλο να βάλω από μυρωδικά και καρυκεύματα εκτός του ρυζιού. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε φρέσκα μυρωδικά. Μπορείτε να βάλετε ότι σας αρέσει, εμένα προσωπικά μου αρέσει πολύ η ρίγανη. Επίσης προσθέτω αλάτι, κρεμμυδάκι, λάδι, νεράκι και ζάχαρη! Το μυστικό για νόστιμα γεμιστά είναι η ζάχαρη! Στην γέμιση θα ρίξω για ένα μεγάλο ταψί 2-3 κουταλιές σούπας ζάχαρη, όχι πολύ γεμάτες! Πιστέψτε με κάνει την διαφορά! Όλη την γέμιση την βάζω στο μπλέντερ. Δεν είναι απαραίτητο. Μπορείτε να τα ψιλοκόψετε εσείς όλα. 

Στην συνέχεια προσθέτω το ρύζι. Υπολογίζω χοντρικά 2 κουταλιές της σούπας για κάθε λαχανικό, ανάλογα το μέγεθός του. Τώρα ... ποιό ρύζι διαλέγω; Προτιμώ το σπυρωτό. Μία παραλλαγή που είχα κάνει παλαιότερα ήταν με κριθαράκι και μία άλλη φορά με κοφτό μακαρονάκι. Επίσης υπέροχα!

Άλλο ένα μυστικό είναι ότι πριν γεμίσουμε κάθε ντομάτα και μελιτζάνα, ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού όχι γεμάτο μέσα στο λαχανικό. 

Μην ξεχάσετε καπάκια σε κάθε λαχανικό για να μην χυθεί η γέμιση από μέσα. Προσθέστε μερικές πατατούλες εδώ και εκεί ανάμεσα στα λαχανικά. Λίγο λάδι, νεράκι και εάν σας έχει περισσέψει γέμιση στο μπωλ μπορείτε να την περιχύσετε πάνω από τα λαχανικά στο ταψί. Σε κάποιους δεν αρέσει αυτό, σε εμάς πάλι μας αρέσει πολύ! Εάν δεν θέλετε να το βάλετε στο ταψί μπορείτε είτε να το μαγειρέψετε σε κατσαρόλα είτε να το κρατήσετε σε μπωλάκι στην κατάψυξη μέχρι να το χρησιμοποιήσετε πάλι. 

Τα γεμιστά είναι έτοιμα όταν το ρύζι μέσα έχει γίνει. Τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες, τις πιπεριές καλό είναι να τις πηρουνίζουμε. Εάν διαλέξετε πιπεριές, αποφύγετε τς πράσινες γιατί αφήνουν μία πικρίλα. Προτιμήστε τις κίτρινες ή πορτοκαλί ή κόκκινες. 

Επίσης μία παραλλαγή για τους λάτρης των θαλασσινών είναι η γέμιση με καλαμαράκια, ρύζι και σπανάκι. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει τα καλαμαράκια και το σπανάκι να τα έχετε προ μαγειρέψει. Είναι κι αυτή υπέροχη παραλλαγή! 

Καλή μας όρεξη :-)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί και η δική σας άποψη μετράει!

wibiya widget

Hand Art Eveline

Hand Art Eveline
Χειροποίητα κοσμήματα, προσκλητήρια βάπτισης , γάμου, παιδικοί πίνακες

Home Design, επιπλα, διακοσμηση, feng shui & συμβουλες για ενα ομορφο οικολογικο σπιτι!

RealShop

RealShop
έξυπνα gadgets με στυλ & φαντασία, για την κουζίνα.... κάντε κλικ στην εικόνα

Για περισσοτερες ιδεες και λυσεις

Για περισσοτερες ιδεες και λυσεις
Κάντε κλικ στην εικόνα

Προσφορες εως και 50%

Προσφορες εως και 50%
Κάντε κλικ στην εικόνα

Συνολικες προβολες σελιδας