Πέμπτη, 12 Απριλίου 2012

Το όραμα του αρχιτέκτονα-ψαριού

Ο Ζακ Ρουζερί δεν αυτοσυστήνεται ως αρχιτέκτονας, αλλά ως μισός άνθρωπος και μισό ψάρι... Και όχι βέβαια τυχαία, αφού ο κορυφαίος Γάλλος αρχιτέκτονας είναι εξπέρ της θαλάσσιας δόμησης, είναι ο επιστήμονας που οραματίζεται, σχεδιάζει και κατασκευάζει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και θέλει να συνδέσει το όνομα του με τις πρώτες υποθαλάσσιες πόλεις.

Η έμπνευση του πηγάζει από τη συστηματική μελέτη θαλασσίων ειδών, όπως οι ιππόκαμποι και οι μέδουσες, αλλά και από τη μελέτη των παγόβουνων και των διαστημοπλοίων της ΝΑΣΑ.

Ο Ζακ Ρουζερί, αν και ασχολείται εδώ και τριάντα χρόνια με το σχεδιασμό οικισμών μέσα στη θάλασσα, έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό όταν παρουσίασε το όραμα του για τη δημιουργία του πρώτου θαλάσσιου δορυφόρου, του "Sea Orbiter", που θα βοηθήσει στην ανακάλυψη άγνωστων μέχρι σήμερα θαλάσσιων ειδών αφού θα έχει τη δυνατότητα να συλλέξει στοιχεί για τη βιολογία των ωκεανών από σημεία που οι επιστήμονες δεν έχουν μπορέσει μέχρι σήμερα να προσεγγίσουν.

Το "Sea Orbiter" μοιάζει με γιγάντιο ιππόκαμπο, θα έχει ύψος 51 μέτρων, εκ των οποίων μόλις το ένα τρίτο θα βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ θα ισορροπεί σε καρίνα διαμέτρου 10 μέτρων.

Ο θαλάσσιος δορυφόρος δεν θα είναι "καρφωμένος" στη θάλασσα, αφού θα μπορεί να μετακινείται (αλλά μόνο με τη βοήθεια των θαλάσσιων ρευμάτων και των ανέμων), ενώ θα μπορεί να φιλοξενήσει 18 επιστήμονες, οι οποίοι επί τρεις μήνες δεν θα χρειάζεται να πιάσουν λιμάνι για ανεφοδιασμό.

Πριν από τρία χρόνια ο Γάλλος αρχιτέκτονας ολοκλήρωσε τη μακέτα του "Sea Orbiter" που είχε ύψος 3,5 μέτρα και η οποία υποβλήθηκε σε εξαντλητικές δοκιμές επί έξι μήνες σε ειδική δεξαμενή. Το μεγάλο στοίχημα για τον Ρουζερί ήταν εάν η κατασκευή του θα άντεχε σε ισχυρές καταιγίδες και κύματα που ξεπερνούσαν τα 15 μέτρα, σε συνθήκες, δηλαδή, που θα συναντήσει κατά την περιπλάνηση της στους ωκεανούς.

Το όραμα του Ρουζερί δεν έχει καταφέρει, πάντως, μέχρι στιγμής να συγκεντρώσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για την κατασκευή του αφού απαιτούνται συνολικά 35 εκατομμύρια ευρώ και ο Γάλλος αρχιτέκτονας εκτιμάται ότι έχει συγκεντρώσει περίπου τα μισά, με αποτέλεσμα η ολοκλήρωση του να καθυστερεί. 

Έτσι ενώ αρχικά υπολογιζόταν ότι θα έκανε το παρθενικό του ταξίδι το 2008, εκτιμάται ότι τελικά θα κάνει "πρεμιέρα" το καλοκαίρι του 2013, με την πρώτη αποστολή του στη Μεσόγειο Θάλασσα και έναν χρόνο μετά θα μπει στη μεγάλη περιπέτεια για το Γκολφ Στριμ, όπου ακολουθώντας το ρεύμα προς τον Βορρά θα πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο υποβρύχιο παιχνίδι όλων των εποχών.

Πηγή: εφημερίδα "Πράσινο Ποντίκι"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί και η δική σας άποψη μετράει!

wibiya widget

Hand Art Eveline

Hand Art Eveline
Χειροποίητα κοσμήματα, προσκλητήρια βάπτισης , γάμου, παιδικοί πίνακες

Home Design, επιπλα, διακοσμηση, feng shui & συμβουλες για ενα ομορφο οικολογικο σπιτι!

RealShop

RealShop
έξυπνα gadgets με στυλ & φαντασία, για την κουζίνα.... κάντε κλικ στην εικόνα

Για περισσοτερες ιδεες και λυσεις

Για περισσοτερες ιδεες και λυσεις
Κάντε κλικ στην εικόνα

Προσφορες εως και 50%

Προσφορες εως και 50%
Κάντε κλικ στην εικόνα

Συνολικες προβολες σελιδας