Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2012

Εναλλακτικοί Τρόποι Ενέργειας

Λόγο του ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην χώρα μας συνεχώς και ανεβαίνει, οι περισσότεροι προσπαθούν να βρουν άλλους τρόπους για παραγωγή ενέργειας. Εάν έχετε εξοχικό ή μονοκατοικία ίσως τα πράγματα να είναι πολύ πιο εύκολα. Βρήκαμε ένα άρθρο με εναλλακτικούς τρόπους. Κάποιους από αυτούς θα είναι ο κατάλληλος για εσάς.


Θερμικοί ηλιακοί συλλέκτες
Δεσμεύουν την ηλιακή ακτινοβολία και τη μεταφέρουν σε ένα άλλο μέσον, π.χ. αέρα ή νερό, υπό μορφήν θερμότητας. Η ηλιόλουστη Ελλάδα είναι ιδανική για την αξιοποίηση αυτών των συστημάτων. Ως τώρα, περίπου το 40% των νοικοκυριών χρησιμοποιεί ηλιακούς θερμοσίφωνες. Τα 2,7 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα συλλεκτών που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μας προσφέρουν 1.400.000 μεγαβατώρες το χρόνο, δηλαδή ενέργεια για την οποία θα χρειαζόμαστε ένα ολόκληρο θερμοηλεκτρικό σταθμό (ισχύος 200MW)!


Βιοκλιματικός σχεδιασμός
Η παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική, με τον σοφό προσανατολισμό του κτιρίου και τους χοντρούς τοίχους από πέτρα, είναι ουσιαστικά ένα παράδειγμα βιοκλιματικής.
Ο σχεδιασμός ενός βιοκλιματικού κτίριου αποτελεί ένα γοητευτικό συνδυασμό από διάφορα στοιχεία. Τα υλικά, η διάταξη των χώρων, η φύτευση γύρω από το σπίτι δημιουργούν ένα μικροκλίμα που εξασφαλίζει συνθήκες θερμικής και οπτικής άνεσης.
Βεράντες-θερμοκήπια συμπεριφέρονται σαν συστήματα θέρμανσης. Φυλλοβόλα δέντρα και αναρριχητικά φυτά προσφέρουν σκιά το καλοκαίρι. Στέγες, παράθυρα, τοίχοι, ζώνες που έρχονται σε επαφή με το έδαφος, λειτουργούν άλλοτε σαν συλλέκτες και άλλοτε σαν «αναμεταδότες» ζέστης, δροσιάς και φυσικού αερισμού.
Το κτίριο μπορεί έτσι να αξιοποιήσει την ηλιακή ενέργεια χωρίς τη μεσολάβηση κάποιας συσκευής, δηλαδή με «παθητικά ηλιακά συστήματα». Μπορούμε, βέβαια, να ενσωματώσουμε στο κτίριο και όποια άλλα ενεργειακά συστήματα ή τεχνολογικούς αυτοματισμούς επιθυμούμε.


Φωτοβολταϊκά
Κάθε τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας της χώρας μας δέχεται κατά μέσον όρο 4,6 κιλοβατώρες την ημέρα σαν… δώρο από τον Hλιο. Αυτό που κάνουν τα φωτοβολταϊκά είναι να μετατρέπουν ένα μέρος απ' αυτήν την ενέργεια σε ηλεκτρισμό - μια μετατροπή που γίνεται αθόρυβα, αξιόπιστα και με μηδενική ρύπανση!
Eνα χαρακτηριστικό των φωτοβολταϊκών είναι ότι εξακολουθούν να αποδίδουν και με το διάχυτο φως μιας συννεφιασμένης μέρας (σε ένα ποσοστό της μέγιστης ισχύος). Επίσης, μπορούν να αποτελέσουν δομικά και διακοσμητικά στοιχεία ενός κτιρίου.
Για λόγους ενεργειακής απόδοσης και οικονομίας, τα φωτοβολταϊκά συνιστώνται κυρίως για φωτισμό και χρήση ηλεκτρονικών συσκευών και όχι για τροφοδότηση θερμικών ηλεκτρικών συσκευών (κουζίνες, θερμοσίφωνες κ.λπ.).


Ανεμογεννήτριες
Μια ανεμογεννήτρια λίγων κιλοβάτ, όπως αυτές που προτείνονται για τις ιδιωτικές κατοικίες, μοιάζει περισσότερο με… παιχνίδι.
Eνας ιστός ύψους λίγων μέτρων μπορεί να φιλοξενήσει μια μικρή ανεμογεννήτρια, η οποία, συνήθως, εγκαθίσταται μαζί με φωτοβολταϊκά σε ανεξάρτητα συστήματα, έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες σε περιόδους χωρίς ηλιοφάνεια. Για την ηλεκτροδότηση μιας κατοικίας μόνο από αιολική ενέργεια, θα χρειαστούμε φυσικά και τον ανάλογο εξοπλισμό για ενδιάμεση αποθήκευση αυτής της ενέργειας.


Λέβητες ξύλου
Ιδίως όσοι μένουν σε αγροτικές περιοχές μπορούν να προτιμήσουν για την κεντρική τους θέρμανση λέβητες που δεν καίνε πετρέλαιο αλλά βιομάζα, πιο συγκεκριμένα ξύλο ή πυρηνόξυλο (δηλαδή ό,τι απομένει από την επεξεργασία των πυρήνων της ελιάς ή άλλων καρπών).
Η βιομάζα εντάσσεται διεθνώς στις ανανεώσιμες πηγές, αφού βγάζει στην ατμόσφαιρα το διοξείδιο του άνθρακα που το φυτό ή το δέντρο κατανάλωσε πρόσφατα. Σε αντίθεση, τα ορυκτά καύσιμα επαναφέρουν στην κυκλοφορία διοξείδιο που η Φύση κατά κάποιον τρόπο «απέσυρε» πριν από εκατομμύρια χρόνια.
Eνα θετικό χαρακτηριστικό των βιοκαυσίμων είναι ότι, αντίθετα με τα ορυκτά καύσιμα, δεν περιέχουν διοξείδιο του θείου. Κι ακόμα, βοηθούν στην ενεργειακή αυτονομία και στην ορθολογική διαχείριση των προϊόντων της περιοχής. Σημειώστε, πάντως, ότι η χρήση λεβήτων ξύλου δεν επιτρέπεται σε όλες τις περιοχές της χώρας μας.


Γήινη ενέργεια
Τα συστήματα που παράγουν θέρμανση και ψύξη από γήινη ενέργεια ξεκινούν από τον λεγόμενο εναλλάκτη θερμότητας, δηλαδή σωλήνες που τοποθετούνται στο έδαφος (ή απλώς σε ένα πηγάδι ή και στη θάλασσα!). Επειδή η θερμοκρασία του εδάφους είναι σε κάποιο βάθος σταθερή, αυτό που πετυχαίνουμε με τους σωλήνες αυτούς είναι να έχουμε αέρα ή νερό σε συγκεκριμένη θερμοκρασία.
Το δεύτερο βήμα γίνεται περνώντας το ρευστό αυτό από μια «αντλία θερμότητας». Η αντλία θερμότητας λειτουργεί με ηλεκτρισμό και μεταβάλλει τη θερμοκρασία του ρευστού τόσο πολύ, ώστε αυτό να είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει και να αποδώσει ζέστη ή δροσιά μέσα στο σπίτι.


πηγή: http://www.kathimerini.gr

1 σχόλια:

  1. Η ηλιακή ενέργεια είναι ανεξάντλητη. Στην Ελλάδα που έχουμε ηλιοφάνεια σχεδόν όλο τον χρόνο οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι η καλύτερη και οικονομικότερη μορφή εναλλακτικής ενέργειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γιατί και η δική σας άποψη μετράει!

wibiya widget

Hand Art Eveline

Hand Art Eveline
Χειροποίητα κοσμήματα, προσκλητήρια βάπτισης , γάμου, παιδικοί πίνακες

Home Design, επιπλα, διακοσμηση, feng shui & συμβουλες για ενα ομορφο οικολογικο σπιτι!

RealShop

RealShop
έξυπνα gadgets με στυλ & φαντασία, για την κουζίνα.... κάντε κλικ στην εικόνα

Για περισσοτερες ιδεες και λυσεις

Για περισσοτερες ιδεες και λυσεις
Κάντε κλικ στην εικόνα

Προσφορες εως και 50%

Προσφορες εως και 50%
Κάντε κλικ στην εικόνα

Συνολικες προβολες σελιδας