Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012

Χαλι…ναγώγηση τώρα!Το χαλί θεωρείται ένας ζωντανός οργανισμός που ζει και αναπνέει στον ίδιο χώρο με εσάς. Ο μαγικός κόσμος του κρύβει εκατοντάδες μυστικά, ωστόσο ορισμένοι γενικοί κανόνες είναι μια καλή αρχή.
 Τακτικός καθαρισμός
• Η ηλεκτρική σκούπα είναι ο απόλυτος σύμμαχός σας ενάντια στη σκόνη, η οποία όταν συσσωρευτεί κρυσταλλώνεται, μπαίνει στη δομή του στημονιού και στην ύφανση και προκαλεί σημαντική φθορά.
• Η εβδομαδιαία χρήση ηλεκτρικής σκούπας κρίνεται απαραίτητη. Μην επιλέγετε τη ρύθμιση της βούρτσας στο πέλμα καθώς μπορεί να «τραυματίσει» την επιφάνεια του χαλιού. Σκουπίζετε πάντα προς τη φορά του πέλους, επιμένοντας στα σημεία συχνής κυκλοφορίας (όπως γύρω από το coffee table) και με ιδιαίτερη προσοχή στα κρόσσια, που είναι πιο ευαίσθητα. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε την ηλεκτρική σκούπα και στο πίσω μέρος του χαλιού. Τέλος, μην αμελείτε να καθαρίζετε και τον χώρο κάτω από το χαλί. Ενα βρώμικο πάτωμα σημαίνει βρώμικο χαλί.
• Το τίναγμα του χαλιού χαίρει και σύγχρονης παραδοχής. Αρκεί να φερθείτε με λεπτότητα, χτυπώντας το απαλά και τμηματικά με χόρτινη σκούπα.

Αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών
• Ο χρυσός κανόνας είναι η άμεση επέμβαση – ακόμη και μπροστά στους καλεσμένους!
• Περιορίστε την εξάπλωση των υγρών λεκέδων με χαρτί κουζίνας και αφαιρέστε τους στερεούς λεκέδες με ένα κουτάλι. Σε κάθε περίπτωση, ξεκινήστε τη μάχη ενάντια στον λεκέ από έξω προς τα μέσα.
• Προσθέστε καθαριστικό σε μικρές περιοδικές δόσεις, κατά προτίμηση με λευκό πανί, ώστε να μην υγράνετε τον λεκέ περισσότερο από ό,τι χρειάζεται.
• Μην τρίψετε με δύναμη – ο λεκές εξαπλώνεται και το πέλος ταλαιπωρείται. Ξεπλύνετε πρώτα την περιοχή με μικρές ποσότητες νερού και μετά τοποθετήστε απορροφητικό χαρτί για να το στεγνώσετε. Αλλάζετε συχνά το χαρτί έως ότου στεγνώσει εντελώς.
• Δοκιμάστε πρώτα το καθαριστικό σε ένα μη ορατό σημείο του χαλιού για να δείτε τη συμπεριφορά του.
• Ελέγχετε την ποσότητα του καθαριστικού χρησιμο-ποιώντας ένα μπουκάλι με σπρέι, όπως στο σιδέρωμα.
 Μυστικά στη χωροταξία
• Τα έπιπλα δεν πρέπει να επιδίδονται σε ασκήσεις ισορροπίας: Το τραπέζι πρέπει να πατάει με όλη τη βάση του στο χαλί και το χαλί να καλύπτει όλο το άνοιγμα από τις καρέκλες της τραπεζαρίας.
• Τοποθετείτε μαλακά πατήματα κάτω από βαριά έπιπλα και αλλάζετε τακτικά τις πλευρές του χαλιού, ώστε να φθείρονται ομοιόμορφα.
• Η υγρασία είναι καταστρεπτική για το χαλί. Μην το τοποθετείτε κοντά σε γλάστρες και ελέγχετε συχνά τα καλοριφέρ για τυχόν διαρροές.
• Προστατέψτε το από τον ήλιο γυρίζοντάς το συχνά. Το σημείο που εκτίθεται για μεγάλο διάστημα κινδυνεύει να ξεθωριάσει.
Επαγγελματική παρέμβαση
• Μία φορά τον χρόνο ή στα 
δύο χρόνια (για τα χειροποίητα, πέντε χρόνια) είναι καλό να αναλαμβάνουν τον καθαρισμό των χαλιών εξειδικευμένα συνεργεία. Αυτά τα παραλαμβάνουν, τα καθαρίζουν και τα φυλάσσουν ως την επόμενη χρονιά. Art clean, 8011 1400.400

• Κάποια συνεργεία πραγμα-τοποιούν τον καθαρισμό απευθείας στο σπίτι σας – το οποίο θεωρείται πολύ καλό, καθώς οι μετακινήσεις ταλαιπωρούν το χαλί. Healthy home, 210 6125.337
• Ειδικά συνεργεία αναλαμ-βάνουν την αδιαβροχοποίηση των χαλιών (Scotchgard) για προστασία από τους λεκέδες. Ionika ταπητοκαθαριστήρια, 210 2752.897
• Εμπειροι τεχνίτες επιδιορθώνουν όλες τις φθορές ή τα κατεστραμμένα κρόσσια. Ρωτήστε τον προμηθευτή των χαλιών σας για να σας συστήσει αξιόπιστες επιλογές. Μαυρίδης, 210 2720.045, Περσικό ταπητουργείο, 210 3633.912
Πως  να  καθαρίσετε  τους  λεκέδες από τα χαλιά
Ποτό, αίμα, κόκα-κόλα, μπογιά: 
Βήμα 1ο Κρύο νερό 
Βήμα 2ο Σαμπουάν χαλιού
Βήμα 3ο 1 κ. γλ. απορρυπαντικό ρούχων σε 250 ml χλιαρό νερό

Βερνίκι παπουτσιών, βούτυρο:
Βήμα 1ο Υγρό στεγνού καθαρίσματος
Βήμα 2ο Σαμπουάν χαλιού

Σοκολάτα, ντρέσινγκ σαλάτας:
Βήμα 1ο Σαμπουάν χαλιού
Βήμα 2ο Υγρό στεγνού καθαρίσματος

Κρασί:
Βήμα 1ο Αλάτι
Βήμα 2ο Κρύο νερό
Βήμα 3ο 1 κ. γλ. απορρυπαντικό ρούχων σε 250 ml χλιαρό νερό

Κερί, τσίχλα:
Παγάκι για να παγώσει και έπειτα ξύνετε ή ψεκάζετε με ειδικό σπρέι
Κάψιμο
Βήμα 1ο Ξύσιμο με τα νύχια
Βήμα 2ο Ελαφρύ πέρασμα με γυαλόχαρτο

Πηγή: tovima.gr
0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί και η δική σας άποψη μετράει!

wibiya widget

Hand Art Eveline

Hand Art Eveline
Χειροποίητα κοσμήματα, προσκλητήρια βάπτισης , γάμου, παιδικοί πίνακες

Home Design, επιπλα, διακοσμηση, feng shui & συμβουλες για ενα ομορφο οικολογικο σπιτι!

RealShop

RealShop
έξυπνα gadgets με στυλ & φαντασία, για την κουζίνα.... κάντε κλικ στην εικόνα

Για περισσοτερες ιδεες και λυσεις

Για περισσοτερες ιδεες και λυσεις
Κάντε κλικ στην εικόνα

Προσφορες εως και 50%

Προσφορες εως και 50%
Κάντε κλικ στην εικόνα

Συνολικες προβολες σελιδας