Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011

Ο φωτισμός του μπάνιου: φυσικός και τεχνητός φωτισμόςΟ ρόλος του φωτισμού στο μπάνιο είναι εξαιρετικά σημαντικός. Μελετήστε το χώρο και καταλήξτε σε επιλογές φωτισμού που να συνδυάζουν λειτουργικότητα και σύγχρονη αισθητική.

Ο φωτισμός μπάνιου πρέπει να είναι τέτοιος ώστε η διαδικασία της προετοιμασίας να γίνεται με τον πιο άνετο, ευχάριστο και σωστό τρόπο.
Ο φυσικός φωτισμός στο μπάνιο προέρχεται από κάποιο παράθυρο που υπάρχει στο χώρο, το οποίο βοηθά όχι μόνο στο φωτισμό, αλλά και στο σωστό εξαερισμό. Πέρα, όμως, από το φυσικό φωτισμό, υπάρχει και ο τεχνητός, που είναι εξαιρετικά σημαντικός. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η εικόνα μας στον καθρέφτη επηρεάζει τη γενικότερη ψυχολογία μας, όπως έχει αποδειχθεί από μελέτες. Καταλαβαίνεται, λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι να πετύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα φωτισμού στο χώρο μας κι αυτό, βέβαια, είναι κάτι το οποίο μπορεί να το εξασφαλίσει μόνο κάποιος ειδικός.
Σε γενικές γραμμές, αξίζει να προσέξετε τη θέση στην οποία τοποθετείτε τα φωτιστικά, τον τύπο λαμπτήρα, τη θερμοκρασία χρώματος του λαμπτήρα, το βαθμό απόδοσης χρωμάτων (CRI) και φυσικά την κατανάλωση.
Η θέση των φωτιστικών θα καθορίσει το αν θα πέφτουν σκιές στο είδωλο σας στον καθρέφτη. Μεγάλο ρόλο παίζει ο γενικός φωτισμός, ανάλογα με τις διαστάσεις του χώρου, λόγω των επιρροών από τις ανακλάσεις του φωτός στις επιφάνειες του μπάνιου. 
Το ιδανικό θα ήταν να υπάρχει περιμετρικός φωτισμός γύρω από τον καθρέφτη, αλλά συνήθως τοποθετείτε στο επάνω μέρος του καθρέφτη, χωρίς αυτό να είναι το καλύτερο. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα περιμετρικού φωτισμού, καλό είναι να φωτίζεται η επάνω οριζόντια πλευρά του καθρέφτη σε όλο το μήκος της και λίγο στα πλαϊνά, ώστε να φαίνεται πιο σωστά το πρόσωπο.
Οι λάμπες φθορισμού είναι αρκετά καλή επιλογή για το μπάνιο. Έχοντας τη δυνατότητα επιλογής στη θερμοκρασία του χρώματος στη λάμπα φθορισμού, πρέπει να γνωρίζετε ότι για το σωστό φωτισμό του καθρέφτη κυμαίνεται μεταξύ 3.000και 4.200 βαθμών Κέλβιν, με ιδανικότερη αυτή των 3.500 βαθμών – το δέρμα φαίνεται πιο φυσικό.
Ο βαθμός απόδοσης χρωμάτων (CRI) αναφέρεται σε κλίμακα από το 1 μέχρι το 100. Παλαιότερα, οι λαμπτήρες φθορισμού είχαν πολύ χαμηλό ποσοστό, με αποτέλεσμα πολύ κακή απόδοση. Σήμερα με τους λαμπτήρες νέα γενιάς το CRI φτάνει έως και το 80, βαθμός που θεωρείται ικανοποιητικός.
Επιπλέον, οι λαμπτήρες αυτού του τύπου αποτελούν οικονομική λύση. Για παράδειγμα, ένα φωτιστικό με λαμπτήρες 2 x 32 W σε ένα κατάστημα το οποίο λειτουργεί 12 ώρες καταναλώνει ρεύμα αξίας μόλις 11 ευρώ σε ένα χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί και η δική σας άποψη μετράει!

wibiya widget

Hand Art Eveline

Hand Art Eveline
Χειροποίητα κοσμήματα, προσκλητήρια βάπτισης , γάμου, παιδικοί πίνακες

Home Design, επιπλα, διακοσμηση, feng shui & συμβουλες για ενα ομορφο οικολογικο σπιτι!

RealShop

RealShop
έξυπνα gadgets με στυλ & φαντασία, για την κουζίνα.... κάντε κλικ στην εικόνα

Για περισσοτερες ιδεες και λυσεις

Για περισσοτερες ιδεες και λυσεις
Κάντε κλικ στην εικόνα

Προσφορες εως και 50%

Προσφορες εως και 50%
Κάντε κλικ στην εικόνα

Συνολικες προβολες σελιδας