Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2011

Wood Art

Άρτιες προδιαγραφές κατασκευής και υψηλή αισθητική χαρακτηρίζουν τα νέα ξύλινα δάπεδα που προσθέτουν στο χώρο τη ζεστασιά που τους αξίζει.

Το ξύλο έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως το κατεξοχήν "ζεστό" υλικό. Δημιουργεί αίσθηση θαλπωρής και πολυτέλειας, γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα δημοφιλές σε δάπεδα υπνοδωματίων και καθιστικών.

Τύποι ξυλείας
Η ξυλεία που χρησιμοποιείται για παρκέτα είναι διαφόρων τύπων και προέλευσης. Η σκουρόχρωμη τροπική ξυλεία (ντουσιέ, νιαγκόν, μπέτε κλπ) προέρχεται από την Αφρική, η ξανθιά ανθεκτική δρυς, η πεύκη κλπ από την Ευρώπη, ενώ την Αμερική "εκπροσωπούν" το Όρεγκον, το πιτς πάιν και η αμερικανική δρυς.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε είδους ξυλείας, το χρώμα, η αντοχή του και φυσικά το κόστος επηρεάζουν τις προτιμήσεις του αγοραστικού κοινού.
Διαβαθμίσεις τιμών παρουσιάζουν και προϊόντα ίδιου τύπου ξυλείας. Για παράδειγμα, τα δρύινα παρκέτα διατίθενται σε διάφορες ποιότητες (Έξτρα, Α διαλογής, ΑΒ ή Β διαλογής), σε λωρίδες διαφόρων διαστάσεων και πλάτους και με διαφορετικούς τρόπους κοπής (φαρδύβενα ή ισόβενα) που αντιστοιχούν σε ένα μεγάλο εύρος τιμών.
Η διαλογή αναφέρεται στην αισθητική ομοιομορφία και ομοιογένεια του υλικού και όχι σε ποιοτικά ελαττώματα. Έτσι τα παρκέτα Β διαλογής δεν είναι πετσικαρισμένα, αλλά παρουσιάζουν διαφορές στο χρωματισμό και τα νερά του ξύλου. Οι φαρδιές, μακριές λωρίδες έχουν υψηλότερο κόστος από τη συνήθη κλασικά παρκέτα. Οι ισόβενες λωρίδες έχουν ευθύγραμμα, παράλληλα νερά ξύλου, ενώ οι φαρδύβενες παρουσιάζουν πιο έντονα νερά.

Μέθοδοι τοποθέτησης

Η κλασική κατασκευή είναι το ξύλινο καρφωτό δάπεδο. Τοποθετούνται καδρόνια (πατόξυλα) πάνω στην πλάκα από μπετόν σε αποστάσεις 40-45 εκ. Πάνω από αυτά τοποθετείται το σανίδωμα που έχει πάχος 2,5 εκ. και πλάτος 6-20 εκ. Η ξυλεία πρέπει να έχει ξηρανθεί ώστε να αποφευχθεί η στρέβλωση (το πετσικάρισμα) των σανιδιών και το άνοιγμα των αρμών. Οι φαρδύτερες τάβλες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αστοχίας.

Το παρκέτο είναι η πιο πολυτελής κατασκευή ξύλινου δαπέδου. Σε αυτή την περίπτωση οι σανίδες δεν καρφώνονται απευθείας στα καδρόνια, αλλά σε ψευδοπάτωμα (φοδράρισμα) από μη ροκανισμένα σανίδια που αφήνουν αρμούς, δηλαδή ένα κενό 2 εκ. μεταξύ τους. Το ψευδοπάτωμα δίνει μια στέρεη βάση πάνω στην οποία μπορεί να τοποθετηθούν τα παρκέτα σε διάφορες διακοσμητικές διατάξεις, όπως πχ το ψαροκόκαλο, η τοποθέτηση αγγλέ κλπ. Μπορεί, επίσης, να συνδυαστούν παρκέτα ανόμοιας ξυλείας και διαφορετικών χρωματισμών σχηματίζοντας διαφορετικές μπορντούρες και πολύπλοκα σχέδια. Τα δάπεδα αυτού του τύπου, αν και δεν συνηθίζονται στις μοντέρνες κατασκευές, τα συναντάμε συχνά στις ανακαινίσεις αρχοντικών νεοκλασικών.
Για να αποκτήσουν λεία και στιλπνή επιφάνεια τα ξύλινα πατώματα τρίβονται με μηχανή (σβούρα) δύο τουλάχιστον φορές (χοντρό και ψιλό γυαλόχαρτο), καθαρίζονται και στοκάρονται για να μην υπάρχει καμία εσοχή και γυαλίζονται με βερνίκια συνήθως διαφανή, μπορεί όμως να περιέχουν και χρώμα. Κατά το γυάλισμα των παρκέτων μπορεί να εφαρμοστούν διάφορες διακοσμητικές τεχνικές, δημιουργώντας μια λιγότερο συμβατική επιφάνεια όπως ντεκαπέ, αντικέ, φυσική ματ κλπ.
Για να πετύχουμε ηχομόνωση μεταξύ των ορόφων γεμίζουμε συνήθως το κενό που σχηματίζουν τα καδρόνια μεταξύ τους με τρίμμα μονωτικού υλικού. Τοποθετούμε συνήθως μεταλλικά στόμια εξαερισμού ώστε η κάτω μεριά των παρκέτων να μη σαπίζει από την υγρασία.


Ξύλινο κολλητό δάπεδο
Το ξύλινο κολλητό δάπεδο διαφοροποιείται ως προς τον τρόπο τοποθέτησης. Αντί να καρφώνεται σε καδρόνια, κολλιέται απευθείας σε οποιαδήποτε επίπεδη επιφάνεια. Έτσι, σε ανακαινίσεις μπορεί να εφαρμοστεί πάνω σε παλιά δάπεδα χωρίς να χρειαστεί να ξηλωθούν (μωσαϊκά, μάρμαρα κλπ), ενώ σε νέες οικοδομές τοποθετείται πάνω σε τσιμεντοκονία εξομάλυνσης η οποία καλύπτει τους σωλήνες θέρμανσης και ύδρευσης του σπιτιού. Αφού τοποθετηθεί, χρειάζεται την ίδια επεξεργασία φινιρίσματος με το καρφωτό δάπεδο, δηλ. τρίψιμο και γυάλισμα. Διατίθεται και σε μικρό πάχος (μόλις 2 εκ.) που το καθιστά ιδανικό υλικό για ανακαινίσεις σπιτιών.
Το κολλητό δάπεδο ενδείκνυται για χρήση σε σπίτια με ενδοδαπέδια θέρμανση. Ας σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις που υπάρχει ενδοδαπέδια θέρμανση, δεν μπορεί να εφαρμοστεί ούτε ξύλινο καρφωτό δάπεδο, ούτε έτοιμα, κολυμπητά, προλουστραρισμένα παρκέτα.

Έτοιμα παρκέτα διαρκείας
Τα έτοιμα παρκέτα διαρκείας είναι βιομηχανικά προϊόντα τα οποία τοποθετούνται εύκολα και γρήγορα πάνω σε κάθε επιφάνεια. Αποτελούνται από μακριές και φαρδιές λωρίδες σύνθετης ξυλείας με τελική επιφάνεια προλουστραρισμένη με ειδικά, εξαιρετικά ανθεκτικά βερνίκια. Η κατασκευή του έτοιμου παρκέτου θυμίζει το κόντρα πλακέ καθώς αποτελείται από διαδοχικά στρώματα αντικολλητής ξυλείας ώστε να μη σκεβρώνει και παραμένει ανεπηρέαστο στις μεταβολές της υγρασίας και της θερμοκρασίας.
Η τελική στρώση γίνεται με ένα ευγενές ξύλο (δρυς, καρυδιά κλπ) το οποίο έχει υποστεί επεξεργασία με ειδικά βερνίκια που κάνουν το παρκέτο εξαιρετικά ανθεκτικό στη σκληρή χρήση.
Τα έτοιμα παρκέτα τοποθετούνται κολυμπητά, δηλ. χωρίς να κολληθούν στο δάπεδο. Οι συγκεκριμένες σανίδες έχουν ειδικές εγκοπές στα άκρα τους ώστε να κουμπώνουν και να κολλιούνται μεταξύ τους. Έτσι απλώς ακουμπάνε στο υφιστάμενο δάπεδο χωρίς να το επηρεάζουν. Συχνά μάλιστα ανάμεσα στο έτοιμο παρκέτο και το δάπεδο παρεμβάλλεται ένα ελαστικό υπόστρωμα για να απορροφά τους κραδασμούς και να εξομαλύνει τυχόν ατέλειες του δαπέδου.

Δάπεδα Laminate
Τα δάπεδα laminate βασίζονται στην ίδια φιλοσοφία κατασκευής και τοποθέτησης, με τη μόνη διαφορά ότι η τελική επιφάνεια τους είναι από laminate, ένα συνθετικό υλικό μεγάλης αντοχής. Δίνουν μια πιστή απεικόνιση ξύλινου δαπέδου και επιδεικνύουν εξαιρετική αντοχή στη φθορά, τη χάραξη, τις χημικές ουσίες και τη σκληρή χρήση. Αποτελούν μια οικονομική, καλαίσθητη και πρακτική λύση και τοποθετούνται εύκολα και γρήγορα σε υφιστάμενα δάπεδα χωρίς να τα αλλοιώνουν. Τα συνθετικά δάπεδα διατίθενται στο εμπόριο σε πολλούς τύπους και με μεγάλες διαβαθμίσεις τιμών ανάλογα με την αντοχή τους στην τριβή. Κατατάσσονται σε ελαφριάς χρήσης για κατοικίες, μεσαίας χρήσης και βαριάς επαγγελματικής χρήσης για ξενοδοχεία και καταστήματα. Τα παρκέτα laminate προσφέρονται και για κατασκευές do it yourself, καθώς μπορεί να τοποθετηθούν εύκολα και από έναν ανειδίκευτο. 

Εν κατακλείδι, τα ξύλινα δάπεδα θα πρέπει να τοποθετούνται σε μια οικοδομή, αφού πρώτα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες τοποθέτησης πλακιδίων, μαρμάρων και κουφωμάτων, έχουν γίνει τα πρώτα χέρια τριψίματος και σπατουλαρίσματος των τοίχων από τον μπογιατζή και η οικοδομή έχει στεγνώσει. Τα ξύλινα δάπεδα είναι γοητευτικά και ευαίσθητα απαιτώντας προσεκτική χρήση και φροντίδα για να διατηρήσουν τη γοητεία τους.

Πηγή: περιοδικό Ιδανικό Σπίτι Plus

1 σχόλια:

Γιατί και η δική σας άποψη μετράει!

wibiya widget

Hand Art Eveline

Hand Art Eveline
Χειροποίητα κοσμήματα, προσκλητήρια βάπτισης , γάμου, παιδικοί πίνακες

Home Design, επιπλα, διακοσμηση, feng shui & συμβουλες για ενα ομορφο οικολογικο σπιτι!

RealShop

RealShop
έξυπνα gadgets με στυλ & φαντασία, για την κουζίνα.... κάντε κλικ στην εικόνα

Για περισσοτερες ιδεες και λυσεις

Για περισσοτερες ιδεες και λυσεις
Κάντε κλικ στην εικόνα

Προσφορες εως και 50%

Προσφορες εως και 50%
Κάντε κλικ στην εικόνα

Συνολικες προβολες σελιδας