Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2011

Ζωγραφικός πίνακας, αφίσα, κάδρο ή φωτογραφία


Ζωγραφικός πίνακας, αφίσα, κάδρο, φωτογραφία, αυτοκόλλητο, σχέδιο, χαρακτικό, έργο τέχνης ή γιατί όχι η ζωγραφιά ενός μπόμπιρα. Μπορείτε να επιλέξετε ότι σας εκφράζει για να στολίσετε ένα γυμνό σας τοίχο, ξέρετε όμως πως να το αναδείξετε; Η φαντασία και η σωστή επιλογή χρωματικών τόνων είναι πολύ σημαντικός παράγοντας, εξίσου σημαντικό όμως είναι και να γνωρίζουμε μερικούς «κανόνες» αισθητικής ώστε ο τοίχος μας να μεταμορφωθεί σε ένα μικρό χώρο τέχνης.
  • Μεγάλη σημασία έχει ο χώρος που θα διαλέξετε να τοποθετήσετε τους μικρούς θησαυρούς σας. Σε μεγάλες επιφάνειες μπορείτε να πειραματιστείτε και να τοποθετήσετε από πολλά όμοια ή ανόμοια δημιουργήματα εώς μεγάλα έργα τέχνης και αφίσες. Αντίθετα σε ένα μικρό ή στενό χώρο προτημήστε να χρησιμοποιήσετε μικρά κάδρα, γιατί τα μεγάλα θα είναι πολύ στριμογμένα.
  • Εκτός από το πόσο μεγάλη είναι η επιφάνεια του τοίχου σας, μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση του χώρου, έχει το δωμάτιο στο οποίο βρίσκετε. Για παράδειγμα ένας καναπές επιζητεί τη συντροφιά ενός μεγάλου έργου τέχνης ή μία σύνθεση μικρότερων κάδρων. Κάδρα διαφόρων μεγεθών και θεμάτων επιμελώς ακατάστατα πάνω από το κρεβάτι, κάνουν τη κρεβατοκάμαρα ρομαντική και πολυταξιδευμένη.
  • Η κορνίζα θα πρέπει να εναρμονίζεται αρχικά με το περιεχόμενο της και στη συνέχεια με τον υπόλοιπο χώρο. Οι απλές και λιτές κορνίζες είναι κατάλληλες για σκίτσα, αφίσες και φωτογραφίες. Τα μεγάλα έργα τέχνης αναδεικνύονται σε πιο εντυπωσιακά πλαίσια με πληθωρικά πασπαρτού. Καλό είναι να λάβετε υπόψη σας ότι το χρώμα του φόντου δεν πρέπει να φωτεινότερο από το πιό έντονο χρώμα του πίνακα.
  • Οι βασικοί τρόποι ανάρτησης ενός πίνακα είναι τρείς. Με καρφιά, με ταινίες διπλής όψεος ή κόλλα και με οδηγό. Τα καρφιά είναι ο πιο παραδοσιακός και ο πιο σίγουρος τρόπος ανάρτησης ενός πίνακα, ειδικά όταν πρόκειται για ένα βαρύ ζωγραφικό έργο. Προσέξτε όμως να τρυπίσετε στα σωστά σημεία τους τοίχους σας γιατί τα καρφιά αφήνουν σημάδια. Οι ταινίες διπλής όψεος είναι ιδανικές για φωτογραφίες, αφίσες και σκίτσα με μικρά πασπαρτού. Στο εμπόριο θα βρείτε πολλά είδη, διαλέξτε το καλύτερο για τη περίπτωση σας. Τέλος, ο οδηγός είναι ο ιδανικότερος τρόπος εάν αλλάζετε συχνά θέση στους πίνακες σας. Τοποθετήστε μία μεταλλική ράβδο κατά μήκος του τοίχου στι υψηλότερο σημείο και κρεμάστε επάνω της σύρματα που θα στηρίζουν τα έργα.
  • Υπάρχει ένας γενικός κανόνας που μας τονίζει ότι το κεντρικό θέμα του πίνακα πρέπει να είναι στο ύψος των ματιών του μέσου ανθρώπου. Η διατάξη βέβαια μπορεί  να διαφέρει. Στην οριζόντια διάταξη ο χώρος φαίνεται πιο μικρός παρόλα αυτά δίνεται έμφαση στη διακόσμηση. Στη κάθετη διάταξη ο χώρος έχει επισημότητα και ταυτόχρονα δημιουργείτε η ψευδαίσθηση του ψηλού τοίχου. Η διαγώνια διάταξη θέλει λίγη προσοχή έτσι ώστε να εφαρμόζονται οι κανόνες της γραμμικότητας. Το αποτέλεσμα όμως είναι αρκετά εντυπωσιακό και δίνει στο χώρο μια γλυκιά δραματικότητα.
  • Βέβαια μπορείτε να πειραματιστείτε με μια ασύμμετρη σύνθεση. Το μόνο συμμετρικό στοιχείο σε αυτή τη τοποθέτηση, είναι οι νοητές γραμμές που δίνουν τα όρια μέσα στα οποία κρεμάτε τους πίνακές  σας. Οι κορνίζες σας και τα ζωγραφικά έργα αντίστοιχα είναι διαφορετικού σχήματος, στυλ ακόμη και υλικού. Πρόκειται για την ιδανική τοποθέτηση για όσους θέλουν να πρωτοτυπήσουν, πετυχαίνοντας ένα mix & match αποτέλεσμα.
  • Ένας άλλος αρκετά ενδιαφέρον τρόπος ανάρτησης είναι επικεντρωμένα έργα τέχνης.  Σε αυτή τη περίπτωση, ο βασικός πίνακας είναι σχετικά μεγάλος και περιβάλλεται από άλλους μικρότερους. Δεν είναι  απαραίτητο ο βασικός πίνακας να είναι στο κέντρο της σύνθεσης αν θέλετε να δώσετε μία πιο πρωτότυπη νότα. Χρειάζονται όμως αρκετοί πίνακες και σε διαφορετικές διαστάσεις για το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  • Τέλος ο πιο ιδιαίτερος και ο αγαπημένος μου τρόπος ανάρτησης είναι πάνω σε ράφι. Θυμίζει τα σπίτια μεταμοντέρνας εποχής στο Παρίσι, όπου όλοι οι καλλιτέχνες τοποθετούσαν τα έργα τους το ένα δίπλα στο άλλο για να δείξουν τη ποικιλία και την υπεροχή τους. Εάν έχετε και εσείς μποέμικη διάθεση διαλέξτε ένα μεγάλο ράφι και ανακατέψτε πάνω του όλα τα κάδρα σας. Μην προβληματιστείτε εάν είναι διαφορετικά μεταξύ τους, απλά ανακατέψτε τα!
Πηγή: chaniamagazine.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί και η δική σας άποψη μετράει!

wibiya widget

Hand Art Eveline

Hand Art Eveline
Χειροποίητα κοσμήματα, προσκλητήρια βάπτισης , γάμου, παιδικοί πίνακες

Home Design, επιπλα, διακοσμηση, feng shui & συμβουλες για ενα ομορφο οικολογικο σπιτι!

RealShop

RealShop
έξυπνα gadgets με στυλ & φαντασία, για την κουζίνα.... κάντε κλικ στην εικόνα

Για περισσοτερες ιδεες και λυσεις

Για περισσοτερες ιδεες και λυσεις
Κάντε κλικ στην εικόνα

Προσφορες εως και 50%

Προσφορες εως και 50%
Κάντε κλικ στην εικόνα

Συνολικες προβολες σελιδας