Κυριακή, 26 Ιουνίου 2011

Αφιέρωμα στο χρώμα από το Maison Decoration (Μέρος 2ο)

Το πορτοκαλί χρώμα Το πορτοκαλί  είναι ένα  ευτυχές χαρούμενο χρώμα.  Εμείς συχνά παραβλέπουμε να χρησιμοποιήσουμε το πορτοκαλί χρώμα στη διακόσμηση του σπιτιού μας καθώς το θεωρούμε φωτεινό, τολμηρό αλλά συνάμα και πολύ λαμπρό.
    Αλλά περιμένετε μισό λεπτό…..
Το ροδακινί και το βερικοκί από πού  προέρχονται ;
Ναι, το πορτοκαλί χρώμα. Είναι μια απόχρωση του πορτοκαλί. Τώρα μπορείτε να δείτε ότι όντως έχουμε χρησιμοποιήσει  πολύ πορτοκαλί σε εσωτερικούς χώρους μας.  Είναι ένα ζεστό και χαρούμενο χρώμα και χρήσιμο για τα σπίτια που φιλοξενούν ηλικιωμένους (ιδρύματα), δεδομένου ότι καταπολεμά την κατάθλιψη και μειώνει την εχθρική διάθεση και ευερεθιστότητα στον χώρο, καθώς είναι χαρούμενο και διασκεδαστικό.   Συνίσταται να χρησιμοποιείται σε τάξεις, ή σε μεγάλες αίθουσες που συγκεντρώνονται  ομάδες ανθρώπων καθώς βελτιώνει την κοινωνική συμπεριφορά.

Το πορτοκάλι είναι ένα φανταστικό χρώμα για να χρησιμοποιηθεί ως τόνος.  Δοκιμάστε  να πετάξετε γύρω στο δωμάτιο κάποια φωτεινά πορτοκαλί μαξιλάρια ώστε να λαμπρύνει  ένα θαμπό χρώμα, προσθέστε λίγα πορτοκαλί λουλούδια σε ένα βάζο να ζωντανέψει το δωμάτιο.

Χρησιμοποιήστε το πορτοκαλί ως έναν τοίχο δυνατότητα για να δημιουργήσει ένα κομβικό σημείο, προσθέστε ένα μωβ βάζο πάνω στο τραπέζι και έχετε ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό αποτέλεσμα. Χρησιμοποιώντας το χρώμα σε μικρές ποσότητες είναι ένας καλός τρόπος να εισαγάγει ισχυρά χρώματα στο σπίτι σας. 

Οι χρωματικοί συνδυασμοί του πορτοκαλί

 To Πορτοκαλί χρώμα μπαίνει στα σπίτια μας όλο και πιο συχνά, και κυρίως με τις αποχρώσεις του πορτοκαλί όπως το ροδακινί και το βερικοκί, αλλά το τολμηρό ζωντανό πορτοκαλί έχει παρεισφρήσει από την πίσω πόρτα, και συχνά συνεργάζεται με ουδέτερα χρώματα όπως το γκρι ή το λευκό.   Για να κατανοήσετε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πορτοκαλί στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων παρατηρήστε τον τροχό των χρωμάτων, θα σας δείξει τον τρόπο προσέγγισης των χρωματικών συνδυασμών του πορτοκαλί. 
Στην παρακάτω εικόνα δείχνουμε όλους τους χρωματικούς συνδυασμούς για το πορτοκαλί χρώμα χρησιμοποιώντας τις καθαρές αποχρώσεις.   Παρατηρήστε το συνδυασμό με τα τέσσερα χρώματα: έχετε πορτοκαλί, κίτρινο, μπλε και βιολετί. Νομίζετε ότι είναι πάρα πολλά για να συνδυαστούν; 


Ας σταθούμε λίγο σε αυτό. Σκεφτείτε, όταν βλέπετε ένα ύφασμα με σχέδιο, ή κάποιο χαλί, συχνά έχετε πέντε, έξι ή επτά χρώματα, και όλα λειτουργούν καλά μαζί.   Ας δούμε όμως κι ένα παράδειγμα για το πώς μπορούμε να διακοσμήσουμε ένα χώρο χρησιμοποιώντας τον παραπάνω συνδυασμό χρωμάτων με κύριο χρώμα το πορτοκαλί. Έστω λοιπόν ότι έχουμε μια τραπεζαρία. Χρησιμοποιούμε την τερακότα – απόχρωση ανάμεσα στο πορτοκαλί και το καφέ – για τα πλακάκια και τους τοίχους. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούμε καρέκλες ντυμένες με ύφασμα με μπλε και κίτρινες ρίγες, και με μια πορτοκαλί πεταλούδα διασκορπισμένη πάνω της ως μοτίβο. Το χαλί αποτελείται από ένα συνδυασμό χρυσού, μπλε, βιολετί, λιλά, ροδακινί και άσπρο. Οι κουρτίνες είναι σε παρόμοιο ύφασμα με τις καρέκλες, χωρίς τις ρίγες, με το μοτίβο της πορτοκαλί πεταλούδας με πάνω σε μπλε φόντο. 


Τοποθετούμε ένα βάζο σε μια απόχρωση του πορτοκαλί (πιθανό αυτό της τερακότας) με μπλε και κίτρινους ιριδισμούς στο κέντρο της τραπεζαρίας. 

Ο τροχός των χρωμάτων – Συνδυασμοί του πορτοκαλί

   Ο μονοχρωματικό συνδυασμός του πορτοκαλί δημιουργεί ένα συναίσθημα ευφορίας και ευτυχίας στο χώρο.   Ο συμπληρωματικός συνδυασμός του πορτοκαλί, με το πορτοκαλί και το μπλε, δημιουργεί μία υπέροχη αντίθεση. Το πρώτο χρώμα πρέπει να υπερέχει ενώ το δεύτερο θα χρησιμοποιείται για να τονίσουμε σημεία ή αντικείμενα στο χώρο. 


Σκεφτείτε, για παράδειγμα, έναν πορτοκαλί καναπέ με μαξιλάρια με χρώμα το μπλε του κοβαλτίου. Ένας συνδυασμός που χαρακτηρίζεται από έντονη φρασκάδα.   Ο split complementary συνδυασμός του πορτοκαλί, αποτελούμενος από το πορτοκαλί, το μπλε-βιολετί και το μπλε-πράσινο, επιτρέπει την εισαγωγή στη διακόσμηση κι άλλων χρωμάτων, διατηρώντας ταυτόχρονα την υψηλή αντίθεση στα χρώματα. Αυτό λειτουργεί καλά όταν υπάρχουν υφάσματα με λουλούδια ή ταπετσαρίες. Ένας πραγματικά πληθωρικός συνδυασμός.   


Σιακοσμηση συνδυασμοι χρωματων πορτοκαλι χρωμαΑς δούμε τον τριαδικό συνδυασμό του πορτοκαλί, με το πράσινο και το βιολετί. Με τα καθαρά χρώματα έχουμε ένα έντονο συνδυασμό ο οποίος στηρίζεται στη λαμπρότητα των χρωμάτων. Αν όμως «σπάσουμε» τα τρία χρώματα με λευκό, λαμβάνοντας το βερικοκί, το μωβ και το χρώμα της μέντας, έχουμε μία εντελώς διαφορετική αίσθηση, δημιουργούμε ένα ζεστό φιλόξενο περιβάλλον.   Το αναλογικό σχήμα περιλαμβάνει το πορτοκαλί, το κίτρινο και το πορτοκαλοκίτρινο. 


Εύκολο στη θέα, όπως όλα τα σχήματα αυτού του είδους, προσφέρεται η χρήση του όταν θέλετε να δημιουργήσετε έναν αρμονικό χώρο, αλλά σε σχέση με το μονοχρωματικό μοντέλο δημιουργεί μεγαλύτερη κινητικότητα. Ο συνδυασμός αυτός δημιουργεί αισθήματα χαράς κι ευτυχίας.   


Το double complementary σχήμα περιλαμβάνει το πορτοκαλί, το πορτοκαλοκίτρινο, το μπλε και το βιολετί. Δημιουργούν αυτά τα χρώματα ένα συνδυασμό ο οποίος επιτρέπει την προσθήκη πολλών χρωμάτων διατηρώντας την αρμονία στο χώρο. Ιδανικός για floral ή εμπριμέ υφάσματα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε χώρους με τελειώματα διαφορετικά στις κουρτίνες ή στην ταπετσαρία, ή ακόμη με ανθοδημιουργίες. 


Η χρήση αυτή του πορτοκαλί χρώματος είναι πολύ δυναμική, και προκαλεί αυθόρμητες και συγκινησιακές αντιδράσεις.

   Να τελειώσουμε την αναφορά στους χρωματικούς συνδυασμούς του πορτοκαλί, σύμφωνα με τον τροχό των χρωμάτων, με το τετραδικό σχήμα, Αυτό το σχήμα επιτρέπει τη χρήση μεγαλύτερου εύρους χρωμάτων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χώρους που απαιτούν έντονη κίνηση και δράση, όπου το πορτοκαλί αποκτά μια εξωστρεφή και δυναμική έννοια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί και η δική σας άποψη μετράει!

wibiya widget

Hand Art Eveline

Hand Art Eveline
Χειροποίητα κοσμήματα, προσκλητήρια βάπτισης , γάμου, παιδικοί πίνακες

Home Design, επιπλα, διακοσμηση, feng shui & συμβουλες για ενα ομορφο οικολογικο σπιτι!

RealShop

RealShop
έξυπνα gadgets με στυλ & φαντασία, για την κουζίνα.... κάντε κλικ στην εικόνα

Για περισσοτερες ιδεες και λυσεις

Για περισσοτερες ιδεες και λυσεις
Κάντε κλικ στην εικόνα

Προσφορες εως και 50%

Προσφορες εως και 50%
Κάντε κλικ στην εικόνα

Συνολικες προβολες σελιδας