Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2011

Αφιέρωμα στο χρώμα από το Maison Decoration (Μέρος 1ο)Το χρώμα είναι ίσως το πιο σημαντικό μέρος της εσωτερικής διακόσμησης!  Όπου κι αν κοιτάζουμε υπάρχει χρώμα και θα πρέπει να είμαστε σε θέση να επιλέξουμε τα κατάλληλα χρώματα για να ενισχύσουμε το χώρο που θέλουμε να διακοσμήσουμε.
Αυτό προϋποθέτει την επιλογή συδυασμών χρωμάτων, και κάτι τέτοιο μπορεί να να είναι πολύ κοπιασικό.


Για το λόγο αυτό έχουμε ξεχωρίσει όλα τα βασικά χρώματα - κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε, μωβ, μαύρο, λευκό, γκρι και καφέ. Καταγράφουμε τη σημασία τους, και συνθέτουμε το προφίλ τους.
Επίσης, δείχνουμε πως μπορείτε να συνδυάσετε αυτά τα χρώματα χρησιμοποιώντας τον τροχό των χρωμάτων. Ένας οδηγός που θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε τους κατάλληλους χρωματικούς συνδυασμούς. Καταγράφουμε τα χαρακτηριστικά για την παλέτα του κόκκινου, την παλέτα του πορτοκαλί, την παλέτα του μπλε, την παλέτα του κίτρινου, την παλέτα του πράσινου, την παλέτα του μπλε, την παλέτα του μωβ, την παλέτα του μαύρου, την παλέτα του λευκού, την παλέτα του γκρι και την παλέτα του καφέ.

Το κόκκινο χρώμα

Το κόκκινο είναι το χρώμα των ρόδων για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, συμβολίζει το ρομαντισμό και το πάθος! Είναι ένα συναρπαστικό χρώμα, διεγερτικό, τονωτικό!
Χωρίς αμφιβολία, αν κάποιος φορέσει ένα κόκκινο κοστούμι σε μια επαγγελματική συνάντηση γίνεται αμέσως σημείο προσοχής, όχι μόνο για την τόλμη του, όσον αφορά την επιλογή χρώματος, αλλά και για την αίσθηση της δύναμης που κουβαλάει το χρώμα.Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το θάρρος και την καλή τύχη, και είναι πολύ δημοφιλές στις ασιατικές κοινωνίες.Πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στη διακόσμηση του σπιτιού;
Αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε σε μεγάλη ποσότητα απαιτείται προσοχή, αν όχι μπορούμε να το διασκορπίσουμε παντού. Για να κάνουμε ένα δωμάτιο να είναι ευχάριστο, άνετο και ζεστό μπορούμε να βάψουμε τους τοίχους με κόκκινο χρώμα, αυτό βέβαια θα κλείσει το χώρο, αλλά θα τον καταστήσει πιο οικείο.
Δε θα πρότεινα ποτέ το κόκκινο ως κύριο χρώμα για ένα υπνοδωμάτιο καθώς αυτό αυξάνει την συχνότητα της αναπνοής, ενώ ο προορισμός της κρεβατοκάμαρας είναι ένα μέρος για να χαλαρώσουμε, να ξεκουραστούμε και να κοιμηθούμε. Μπορούμε όμως να το χρησιμοποιήσουμε στη διακόσμηση μικρών στοιχείων του δωματίου. Στην πραγματικότητα αυτό είναι ο ιδανικός προορισμός του κόκκινου χρώματος.Φανταστείτε ένα ολόλευκο δωμάτιο, με κόκκινους δερμάτινους καναπέδες και κόκκινα κρεμαστά φωτιστικά. Δείχνει φανταστικό, το κόκκινο χρώμα είναι το σημείο εστίασης, σε προτρέπει να κάτσεις στον καναπέ και να κοιτάς τα φωτιστικά. Απλό, αλλά πολύ αποτελεσματικό! Φυσικά, ίσως να μη θέλετε ένα τόσο ακραίο αποτέλεσμα, το παραπάνω είναι απλώς ένα παράδειγμα, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το κόκκινο είναι το ιδανικό χρώμα για να εστιάσουμε την προσοχή σε σημεία ή αντικείμενα.Ένας κόκκινος τοίχος γύρω από το τζάκι δίνει στο χώρο μια ευχάριστη ζεστασιά, ακόμη κι αν δεν είναι αναμμένο. Ένας κόκκινος τοίχος στην είσοδο του σπιτιού φανερώνει έντονο πλούτο.
Ένας χώρος όπου το κόκκινο πιθανώς δεν έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά είναι το dressing room, ένας ιδιωτικός χώρος στο σπίτι σας. Το κόκκινο κολακεύει την επιδερμίδα και θα φανείτε με τον καλύτερο τρόπο καθώς ντύνεστε ή καθώς φοράτε το μακιγιάζ σας.
Το κόκκινο χρώμα και η σημασία του
Το κόκκινο είναι ένα δυνατό χρώμα, εξαιρετικό για την τραπεζαρία, το οποίο επιστρέφει πολύ δυναμικά στο χώρο του σαλονιού με τους έντονους τόνους του κόκκινου να κάνουν κατηγορηματική δήλωση του στυλ και της προσωπικότητας σας.Δε χρησιμοποιείτε συχνά σε μεγάλες επιφάνειες σε υπνοδωμάτια, καθώς προκαλεί ένταση, αλλά χρησιμοποιείται για να τονίσει και να δημιουργήσει το στοιχείο του ρομαντισμού, της αγάπης και του πάθους. Κουρτίνες, κλινοσκεπάσματα και αξεσουάρ χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό.Το κόκκινο είναι ένα θετικό χρώμα που χρησιμοποιείται συχνά σε καταστήματα ένδυσης καθώς κολακεύει το χρώμα του δέρματος. είναι παρορμητικός και προσθέτει το στοιχείο της πολυτέλειας.
Το κόκκινο προκαλεί το αίσθημα της γενναιότητας και του θάρρους γι' αυτό και χρησιμοποιείται πολύ σε χώρους άθλησης και σε γυμναστήρια.
Ο συμβολισμός του κόκκινου χρώματος
Παραθέτουμε φράσεις και έννοιες που έχουν συσχετισθεί με το κόκκινο χρώμα στην ελληνική και τη διεθνή βιβλιογραφία:
Ζεστό, Διεγερτικό, Προκαλεί επιθετικότητα, Θυμός, Δύναμη, προκαλεί ενθουσιασμό, Ζωντάνια, Σωματική δύναμη, Κολακεύει το χρώμα του δέρματος, Πλούτος, Ισχύς, Σήμα κινδύνου, Σήμα στάσης, Πάθος, Τύχη, Αγάπη, Έρωτας, Ρομαντισμός, Θάρρος, Φωτιά, Πολυτέλεια, Τόλμη, Γενναιότητα, Αυξάνει την αρτηριακή πίεση του αίματος, Αυξάνει το ρυθμό της αναπνοής, Βοηθά την πέψη, Αυξάνει τη δύναμη, Αθλητικό.
Οι χρωματικοί συνδυασμοί του κόκκινου
Το κόκκινο είναι πολύ δημοφιλές χρώμα στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων, αλλά η χρήση του μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική αν δε γνωρίζετε πως πρέπει να το χρησιμοποιήσετε. Ο τροχός των χρωμάτων είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο που δείχνει όλους τους δυνατούς χρωματικούς συνδυασμούς που μπορούμε να δημιουργήσουμε με το κόκκινο.Ακολουθούν παραδείγματα που χρησιμοποιούν τις καθαρές αποχρώσεις των χρωμάτων. Μπορείτε να αλλάξετε την εμφάνιση τους προσθέτοντας άσπρο ή μαύρο, αλλά οι συνδυασμοί παραμένουν ομοιόμορφοι.Για παράδειγμα, έστω ότι επιλέγουμε τον τριαδικό χρωματικό συνδυασμό για το κόκκινο! Για την περίπτωση μας, αποτελείτε από τα τρία βασικά χρώματα, το κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε.Αν θελήσετε, λοιπόν, να χρησιμοποιήσετε τα τρία αυτά χρώματα για το εξωτερικό χρωματισμό μιας κατοικίας θα μπορούσατε να έχετε μία σκεπή με κόκκινα κεραμικά κεραμίδια και μία κόκκινη εξωτερική πόρτα. Οι τοίχοι μπορούν να είναι βαμμένοι με κίτρινο-μουσταρδί, ενώ μεταλλικό μπλε μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα παράθυρα και τις κορνίζες, όπως επίσης και στις υδρορροές.Παρατηρούμε ότι έχουμε τροποποιήσει τις αποχρώσεις των αρχικών χρωμάτων, αλλά ο συνδυασμός τους λειτουργεί εξίσου καλά.
Θα διαπιστώσετε ότι όταν κάνετε αλλαγές στις αποχρώσεις των χρωμάτων, και διατηρείτε τις ίδιες αποκλίσεις σε ότι αφορά τη φωτεινότητα και τον κορεσμό, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να κάνετε λάθος.
Ο τροχός των χρωμάτων – Συνδυασμοί το κόκκινου
Ο μονοχρωματικός συνδυασμός του κόκκινου, δηλαδή ο συνδυασμός διαφορετικών αποχρώσεων του, προσφέρει ένα αισθησιακό συναίσθημα σε ένα χώρο.

Ο συμπληρωματικός συνδυασμός (complementary) του κόκκινου, δηλαδή το κόκκινο και το συμπληρωματικό του, το πράσινο, δημιουργούν μια υπέροχη αντίθεση, το ένα χρώμα θα πρέπει να υπερέχει ενώ το άλλο θα προσφέρει τον τονισμό. Φανταστείτε, για παράδειγμα, ένα κόκκινο κάλυμμα κρεβατιού, συνδυασμένο με πράσινα μαξιλάρια με κόκκινο πλαίσιο. Ένας πραγματικά εξαιρετικός συνδυασμός χρωμάτων.Χρησιμοποιώντας το "split complementary" συνδυασμό, ο οποίος αποτελείται από το κόκκινο, το μπλε-πράσινο και το κίτρινο-πράσινο χρώμα, έχουμε τη δυνατότητα να εισάγουμε στο χώρο κι άλλα χρώματα, διατηρώντας παράλληλα τις χρωματικές αντιθέσεις. Αυτός ο συνδυασμός προσφέρεται για υφάσματα με λουλούδια ή παραστάσεις, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για κουρτίνες, καλύμματα καναπέδων ή κρεβατιών. Ένας δυναμικός συνδυασμός χρωμάτων.Η τριάδα των χρωμάτων κόκκινο-κίτρινο-μπλε, τα βασικά χρώματα όπως είπαμε και πιο πριν, δημιουργούν ένα τολμηρό και έντονο συνδυασμό, το οποίο βασίζεται στη φωτεινότητα των χρωμάτων αυτών. Αν όμως αναμίξουμε τα χρώματα αυτά με το λευκό, δημιουργούμε ένα τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα, ο συνδυασμός του ροζ με το λεμονί και το θαλασσί δημιουργεί ένα ζεστό και πολυτελές περιβάλλον.Υπάρχει βέβαια και ο αναλογικός συνδυασμός του κόκκινου, ο οποίος αποτελείται από το κόκκινο, το κόκκινο-βιολετί και το βιολετί. Αυτός ο συνδυασμός, καθώς αποτελείται από γειτονικά χρώματα στον τροχό, είναι εύκολος στο μάτι. Χρησιμοποιήστε τον για να δημιουργήσετε έναν αρμονικό χώρο, σε αντίθεση όμως με έναν μονοχρωματικό συνδυασμό, προσφέρει μεγαλύτερη «κινητικότητα», δημιουργώντας το αίσθημα της δραστηριότητας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί και η δική σας άποψη μετράει!

wibiya widget

Hand Art Eveline

Hand Art Eveline
Χειροποίητα κοσμήματα, προσκλητήρια βάπτισης , γάμου, παιδικοί πίνακες

Home Design, επιπλα, διακοσμηση, feng shui & συμβουλες για ενα ομορφο οικολογικο σπιτι!

RealShop

RealShop
έξυπνα gadgets με στυλ & φαντασία, για την κουζίνα.... κάντε κλικ στην εικόνα

Για περισσοτερες ιδεες και λυσεις

Για περισσοτερες ιδεες και λυσεις
Κάντε κλικ στην εικόνα

Προσφορες εως και 50%

Προσφορες εως και 50%
Κάντε κλικ στην εικόνα

Συνολικες προβολες σελιδας