Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011

Σπίτι ασφαλές χωρίς εκπλήξεις!


"Σπίτι μου σπιτάκι μου" είναι η λαϊκή έκφραση που περιγράφει την ασφάλεια και τη θαλπωρή που προσφέρει το σπίτι μας. Ίσως όμως τελικά για να γίνει το ασφαλές καταφύγιο μας, χρειάζεται και..... προσοχή!

ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του "GeroBilim" (Journal on Social & Psychological Gerontology), του Κέντρου Γεροντολογίας και Μελετών Υγείας του Παν/μίου Paisley, περίπου το 1/5 των ατόμων που διακομίζονται κάθε χρόνο στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων έχουν τραυματιστεί μέσα στο σπίτι! Κάθε χρόνο στη Μεγάλη Βρετανία 3 εκατομμύρια άνθρωποι ζητούν ιατρική βοήθεια για επιπόλαια τραύματα. Στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία του "Σωματείου Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος (www.pedtrauma.gr), τα ατυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας των παιδιών. Δείτε, λοιπόν, τι πρέπει να προσέχετε σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού και λάβετε τα μέτρα σας.

ΚΟΥΖΙΝΑ

Ο κίνδυνος παραμονεύει σε κάθε γωνιά της κουζίνας, η οποία αποδεικνύεται ένα από τα πιο επικίνδυνα δωμάτια του σπιτιού, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά και τη νοικοκυρά, που αφιερώνει τον περισσότερο χρόνο της σ' αυτόν το χώρο. Οι ειδικοί μάλιστα συμβουλεύουν να χρησιμοποιούμε μια ειδική πόρτα με κάγκελα, ώστε να αποτρέπουμε την είσοδο των νηπίων την ώρα που μαγειρεύουμε.

ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΑΙΧΜΗΡΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, τα μαχαίρια του σπιτιού θα πρέπει να είναι πάντα εξαιρετικά κοφτερά. Το αντίθετο είναι επικίνδυνο, αφού αναγκαζόμαστε να πιέζουμε περισσότερο για να κόψουμε, με κίνδυνο να τραυματιστούμε. Αν στο σπίτι έχουμε μωρά ή νήπια, θα πρέπει να τοποθετούμε τα μαχαιροπίρουνα ή σε ψηλό ράφι ή να προμηθευτούμε τα ειδικά κλείστρα που "κλειδώνουν" το συρτάρι, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε αυτά. Τα μεγαλύτερα παιδιά θα πρέπει να μάθουν τη σωστή χρήση των μαχαιριών, ώστε να μην κινδυνεύουν.

ΦΟΥΡΝΟΣ, ΚΟΥΖΙΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΗΡΑΣ
Όταν μαγειρεύουμε θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τα εσωτερικά μάτια της κουζίνας πρώτα, αυτά δηλαδή που είναι πιο κοντά στον τοίχο, ενώ τα χερούλια από τις κατσαρόλες και τα τηγάνια θα πρέπει να είναι και αυτά στραμμένα προς τα μέσα. Επίσης, θα πρέπει να αλλάζουμε τακτικά (κάθε 3 μήνες) το φίλτρο του απορροφητήρα, μια και λόγω του λίπους που απορροφά γίνεται εξαιρετικά εύφλεκτο. Αν έχουμε μικρά παιδιά στο σπίτι, θα πρέπει να προμηθευτούμε ειδικά προστατευτικά που απομονώνουν τα μάτια της κουζίνας και δεν επιτρέπουν στα παιδιά να αγγίζουν τις κατσαρόλες ή τα μάτια.

ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ, ΦΑΡΜΑΚΑ
Αντίθετα με την κοινή αντίληψη ότι τα φάρμακα πρέπει να φυλάσσονται στο ντουλαπάκι του μπάνιου, το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (www.neahygeia.gr) συμβουλεύει το φαρμακείο μέσα στο σπίτι να βρίσκεται σε ασφαλή θέση, σχετικά ψηλά, σε δροσερό μέρος, μακριά από εστίες θερμότητας και να έχουν πρόσβαση σε αυτό μόνο τα ενήλικα μέλη της οικογένειας. Επίσης, αν έχουμε μικρά παιδιά στο σπίτι, τα απορρυπαντικά θα πρέπει να φυλάσσονται σε ντουλάπι που κλειδώνει, συνήθως τοποθετημένο σε ψηλό σημείο, πάνω από 1,5 μέτρο.

ΜΙΚΡΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
Μίξερ, βραστήρας, καφετιέρα κλπ δεν πρέπει να μένουν στην πρίζα όταν δεν χρησιμοποιούνται. Επίσης, το καλώδιο τους πρέπει να είναι κοντό, να μην προσθέτουμε προεκτάσεις. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται το ατμοσίδερο, το οποίο  δεν πρέπει για κανένα λόγο να είναι συνδεδεμένο στην πρίζα όταν το γεμίζουμε με νερό. Τέλος, όταν χρησιμοποιούμε βραστήρα, καλό είναι να ζεσταίνουμε μόνο την ποσότητα του νερού που χρειαζόμαστε και να μην αφήνουμε ποτέ καυτό νερό στο εσωτερικό του, προς αποφυγήν ατυχήματος ή εγκαύματος.

SOS ΚΑΗΚΑ!
Αφαιρέστε τυχόν ρούχα από την πάσχουσα περιοχή, καθώς και κοσμήματα, και ρίξτε άφθονο κρύο νερό. Μη χρησιμοποιήσετε βούτυρο, πελτέ ή οδοντόκρεμα, αλλά κάποια ειδική καταπραϋντική κρέμα κατά των εγκαυμάτων σε μορφή υδρογέλης. Αν το έγκαυμα είναι βαθύ, απευθυνθείτε αμέσως σε κάποιο νοσοκομείο.

SOS ΚΟΠΗΚΑ!
Αν κοπείτε, πλύντε αμέσως την πληγή με άφθονο κρύο νερό, ενώ αν η αιμορραγία εξακολουθεί, τοποθετήστε πάνω στο τραύμα ένα παγάκι. Απομακρύνετε τυχόν ξένα σωματίδια από την πληγή με αποστειρωμένη γάζα και καθαρίστε με οξυζενέ και ιώδιο. Κάποια ειδική κρέμα για εκδορές, η οποία να μπορεί να επαληφθεί ακόμα και σε ανοιχτές πληγές. Θα βοηθήσει να επουλωθεί το τραύμα γρηγορότερα.


ΜΠΑΝΙΟ

Προσοχή και στο μπάνιο, λόγω των καθαριστικών, του υγρού περιβάλλοντος και της ολισθηρότητας του πατώματος. Η πόρτα να είναι κλειστή αν υπάρχουν παιδιά.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
Το σωστό είναι στο μπάνιο να μη χρησιμοποιούμε πιστολάκι ή σίδερο μαλλιών. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε θα πρέπει να περιμένουμε να στεγνώσει εντελώς η ατμόσφαιρα πριν από τη χρήση, να το συνδέσουμε με πρίζα που βρίσκεται έξω από το μπάνιο, να κλείσουμε το καπάκι της τουαλέτας, ώστε σε περίπτωση αδεξιότητας να μην πέσει μέσα και κινδυνεύσουμε από ηλεκτροπληξία, και να μην υπάρχουν νερά στην μπανιέρα.

ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑΣ
Ποτέ δεν κάνουμε ντους ή μπάνιο με το θερμοσίφωνα αναμμένο. Αν παρατηρήσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα (πχ να στάζει νερό), καλούμε τον τεχνικό για να τον ελέγξει. Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του στους 60 βαθμούς και όταν θέλουμε να γεμίσουμε την μπανιέρα, ανοίγουμε πρώτα το κρύο και μετά το ζεστό.

ΜΠΑΝΙΕΡΑ, ΝΤΟΥΖΙΕΡΑ
Εφαρμόστε στην επιφάνεια της μπανιέρας ή της ντουζιέρας ειδικές αντιολισθητικές επιφάνειες, καθώς και στο πάτωμα του μπάνιου. Αν αντί για κουρτίνα μπάνιου έχετε γυάλινο προστατευτικό, τότε βεβαιωθείτε ότι είναι κατασκευασμένο από γυαλί ασφαλείας.

ΚΡΕΒΑΤΟΚΑΜΑΡΑ

Καλό είναι να "φλέγεστε" μόνο από έρωτα στην κρεβατοκάμαρα, για αυτό λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις οδηγίες!

ΑΝΤΙΣΚΩΡΙΚΑ
Αφήστε το δωμάτιο να αεριστεί για αρκετές ώρες, όταν μόλις έχετε "κατεβάσει" τα ρούχα από το πατάρι, καθώς επίσης και όταν ετοιμάζεστε να τα αποθηκεύσετε. Τα σύγχρονα αντισκωρικά μπορεί να έχουν πιο ευχάριστο άρωμα από παλιά, αλλά δεν είναι αποσμητικά χώρου. Πάντα να πλένετε καλά τα χέρια σας μετά τη χρήση!


ΚΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΣΙΓΑΡΑ
Αν και δημιουργούν μια ιδιαίτερα ρομαντική ατμόσφαιρα, εντούτοις να θυμάστε πάντα να τα σβήνετε. Επίσης, μπορεί ένα από τα καλύτερα πράγματα στη ζωή να είναι το "ένα τσιγάρο μετά.....", εντούτοις καλό είναι να μην καπνίζετε στο χώρο της κρεβατοκάμαρας ή, αν καπνίζετε, να φροντίσετε να το σβήσετε και να απομακρύνετε το σταχτοδοχείο πριν σας πάρει ο ύπνος.

ΚΡΕΒΑΤΙ ΚΑΙ ΦΩΤΙΣΜΟΣ
Αν χρησιμοποιείτε ηλεκτρική κουβέρτα, μην αφήνετε τα παιδιά να την πλησιάζουν και απαγορεύστε το κάπνισμα, αφού είναι ιδιαίτερα εύφλεκτη και επικίνδυνη. Μην κρατάτε τα φάρμακα σας πάνω στο κομοδίνο σας, ούτε σπίρτα ή αναπτήρες, αν έχετε στο σπίτι νήπια.

SOS ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑΣ
Κλείστε αμέσως το γενικό διακόπτη του ρεύματος και ειδοποιήστε το Κέντρο Άμεσης Βοήθειας. Μην αγγίζετε τον τραυματία, παρά μόνο αν στέκεστε σε μια καλά μονωμένη επιφάνεια (πχ λάστιχο, ξύλο, εφημερίδα) και μην τον ακουμπάτε με γυμνά χέρια, ούτε με μέταλλο! Μόνο με ξύλινα αντικείμενα. Μείνετε δίπλα στο θύμα μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ.

ΚΑΘΙΣΤΙΚΟ

Το καθιστικό κρύβει και αυτό τις μικρές του παγίδες, με λίγη προσοχή όμως... αποκαλύπτονται! Δείτε, λοιπόν, πως θα αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

ΧΑΛΙΑ-ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΑ ΠΑΤΩΜΑΤΑ
Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πτώσης, τα χαλιά θα πρέπει να στερεώνονται στο πάτωμα με αυτοκόλλητες ταινίες διπλής όψης. Καλό είναι στο πάτωμα είτε είναι μαρμάρινο είτε ξύλινο να μη γίνεται παρκέ, ιδιαιτέρως αν στο σπίτι κατοικούν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή παιδιά. Ακόμα, φροντίστε να μη βρίσκονται διάσπαρτα στο πάτωμα αντικείμενα ή παιδικά παιχνίδια.

ΤΖΑΚΙΑ, ΣΟΜΠΕΣ, ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ
Θα πρέπει να εξασφαλίζουμε κάθε χρόνο τη σωστή χρήση του τζακιού και της σόμπας, ώστε οι καμινάδες και τα μπουριά να είναι καθαρά και να λειτουργούν σωστά, ειδάλλως μπορεί να παράγουν μονοξείδιο του άνθρακα, που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στο θάνατο. Επίσης, όταν το τζάκι είναι αναμμένο, θα πρέπει πάντα να τοποθετείται το ειδικό προστατευτικό κάλυμμα.

ΣΚΑΛΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΕΣ
Αν υπάρχει εσωτερική σκάλα στο σπίτι, αυτή θα πρέπει να είναι πάντα με κάθετα κάγκελα σε απόσταση μεταξύ τους 10 εκ. Για τις εσωτερικές πόρτες, όταν είναι ανοιχτές, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο ειδικό στοπ, που τις σταθεροποιεί ώστε να μη χτυπήσουν σε ρεύμα αέρος τραυματίζοντας τα δάχτυλα μας.

ΦΥΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
Τα φυτά εσωτερικού χώρου φιλτράρουν και ανανεώνουν τον αέρα στους εσωτερικούς χώρους, αποβάλλοντας τις τοξίνες, τους ρύπους και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε, αντικαθιστώντας τα με ζωογόνο οξυγόνο. Ωστόσο πολλά από αυτά προέρχονται από τροπικά κλίματα, από περιοχές δηλαδή που το ποσοστό των δηλητηριασμένων φυτών είναι μεγάλο. Αν έχετε, λοιπόν, στο σπίτι σας τροπικά φυτά, καλό θα είναι να γνωρίζετε πόσα από αυτά έχουν τοξικές ουσίες και αν είναι επικίνδυνα για τα παιδιά σας ή τα κατοικίδια ζώα σας. Κάποια από αυτά είναι το σπαθίφυλλο, το ανθούριο, ο πόθος, η ποϊνσέτια (αλεξανδρινό), η αζαλέα, η ορτανσία, ο κισσός, όλα τα είδη φίκου κ.α.

ΕΠΙΠΛΑ ΣΑΛΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΑΡΙΑΣ
Οι αιχμηρές γωνίες των επίπλων είναι αρκετά επικίνδυνες και θα πρέπει να καλύπτονται με ειδικά κάλυπτρα ή, ιδιαίτερα αν στο χώρο υπάρχουν μικρά παιδιά, με αφρολέξ και μονωτική ταινία. Μην αφήνετε κούπες με καυτό περιεχόμενο στις άκρες και πάντα να στερεώνετε στον τοίχο βαριά έπιπλα όπως βιβλιοθήκες. Σπίρτα, κεριά και αναπτήρες θα πρέπει να τοποθετούνται σε συγκεκριμένη θέση και πάντα μακριά από τα παιδιά. Τα ατυχήματα συμβαίνουν πολύ γρήγορα και οι γονείς οφείλουν να βρίσκονται πάντα σε επιφυλακή.

SOS ΧΤΥΠΗΣΑ!
Τοποθετήστε στο τραυματισμένο σημείο πάγο σε καθαρή πετσέτα και κρατήστε το για 10΄. Μια ειδική φαρμακευτική κρέμα για χτυπήματα θα βοηθήσει τη γρήγορη επούλωση. Αν όμως το πρήξιμο δεν περνά ή ο πόνος χειροτερεύει, θα πρέπει να απευθυνθείτε το συντομότερο σε κάποιο γιατρό ή νοσοκομείο.

SOS ΥΠΟΠΤΕΥΕΣΤΕ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ;
Σε περίπτωση κατάποσης κάποιου χημικού προϊόντος ή ανάμειξης και εισπνοής καθαριστικών οικιακής χρήσης, τηλεφωνήστε άμεσα στο Κέντρο Δηλητηριάσεων και περιγράψτε ακριβώς τι συνέβη, ώστε να μπορέσουν  να σας δώσουν οδηγίες μέχρι να μεταβείτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Χρήσιμα Τηλέφωνα

 • Άμεση Δράση: 100
 • Αστυνομικά Τμήματα: 1033
 • Εφημερεύοντα Νοσοκομεία, Κλινικές, Ιατροί & Φαρμακεία: 14944
 • ΔΕΗ Γραφείο Ενημέρωσης Καταναλωτών: 1253
 • ΟΤΕ βλάβες: 121
 • Γραμμή Ζωής-SOS: 175
 • Πυροσβεστική: 199
 • Τηλέφωνο Κέντρου Δηλητηριάσεων: 210 7793777
 • Ελληνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ): 166
Πηγή: Περιοδικό Αρμονία

5 σχόλια:

 1. μπραβο για τις αλλαγες αν και πριν ηταν πιο ωραιο και ωραια ασφαλης αναρτηση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η Άνοιξη απαιτεί την ανανέωση σε πολλά πράγματα...... Και εμείς ακολουθούμε.... Άλλωστε χρειαζόμασταν ένα ανοιξιάτικο λουκ!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Γιατί και η δική σας άποψη μετράει!

wibiya widget

Hand Art Eveline

Hand Art Eveline
Χειροποίητα κοσμήματα, προσκλητήρια βάπτισης , γάμου, παιδικοί πίνακες

Home Design, επιπλα, διακοσμηση, feng shui & συμβουλες για ενα ομορφο οικολογικο σπιτι!

RealShop

RealShop
έξυπνα gadgets με στυλ & φαντασία, για την κουζίνα.... κάντε κλικ στην εικόνα

Για περισσοτερες ιδεες και λυσεις

Για περισσοτερες ιδεες και λυσεις
Κάντε κλικ στην εικόνα

Προσφορες εως και 50%

Προσφορες εως και 50%
Κάντε κλικ στην εικόνα

Συνολικες προβολες σελιδας