Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2011

Τζάκια: οδηγός για να μην καείτε!


Γνωρίστε όλα τα συστήματα θέρμανσης που διατίθενται στην αγορά και αποκτήστε μία εστία σύμφωνα με τις ανάγκες του χώρου σας και το ύφος της διακόσμησης που θέλετε. Μάθετε ακόμη τα πλεονεκτήματα που σας προσφέρει ο κάθε τύπος τζακιού  και προετοιμαστείτε κατάλληλα για ένα ζεστό και άνετο χειμώνα αποκτώντας την ιδανική εστία!

Επιλέγοντας την κατάλληλη εστία
Ανάλογα με το χώρο σας, την οικονομική σας δυνατότητα αλλά και το γούστο σας μπορείτε να εντάξετε στο σπίτι σας το κατάλληλο τζάκι. Επιλέξτε μία ενεργειακή εστία για ελάχιστη κατανάλωση ξύλων και μέγιστη απόδοση θερμότητας, τζάκι φυσικού αερίου ή υγραερίου για άμεσο έλεγχο της καύσης ακόμη και μέσω ενός τηλεκοντρόλ και τζάκια κεντρικής θέρμανσης για ξεχωριστή ενότητα και ζεστασιά στο χώρο. Αν πάλι επιδιώκετε ένα κλασικό στυλ διακόσμησης στο σαλόνι σας μπορείτε να διαλέξετε ένα χτιστό παραδοσιακό τζάκι. Αν πάλι στην επιλογή σας προέχει η οικολογική διάσταση, υπάρχουν τα οικολογικά τζάκια με υλικά καύσης από βιολογικά προϊόντα. Εάν ο χώρος που διαθέτετε είναι περιορισμένος ή αναζητάτε μια οικονομική επιλογή για τη θέρμανση ενός και μόνο δωματίου μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε μια σόμπα φυσικού αερίου κι ένα τζάκι Νέας Γενιάς. Όποια εστία όμως κι αν διαλέξετε φροντίστε ώστε η επιλογή σας να καλύπτει τις ανάγκες σας και να δένει αρμονικά με τα υπόλοιπα στοιχεία της διακόσμησης σας!


Ενεργειακό τζάκι
Βασική προϋπόθεση για την εγκατάσταση και τη λειτουργία μιας ενεργειακής εστίας είναι η υπερυψωμένη καπνοδόχος, ενώ για την καύση χρησιμοποιούνται ξύλα όπως και στα παραδοσιακά τζάκια. Οι ενεργειακές εστίες εξασφαλίζουν υψηλή θερμική απόδοση καθώς διατηρούν τη θερμοκρασία του αέρα σε υψηλά επίπεδα και δεν επιτρέπουν μεγάλη απώλεια θερμότητας, αφού είναι κατασκευασμένα εξολοκλήρου από μαντέμι ή χάλυβα και επενδυμένες με γυάλινη πόρτα και εύφλεκτο υλικό. Η κατανάλωση των ξύλων είναι ελάχιστη σε σχέση με τα παραδοσιακά, αφού αρκούν 3 έως 4 ξύλα ανά ώρα για να ζεστάνουν 100 τμ. Σε ότι αφορά τη θερμική απόδοση, ένα ενεργειακό τζάκι μπορεί να φτάσει το 80% όταν η εστία παραμένει κλειστή. Για την επένδυση ενός ενεργειακού τζακιού κυκλοφορούν στο εμπόριο πολλά μοντέρνα σχέδια, ενώ οι τιμές των εστιών ξεκινούν από 1.800 ευρώ.


Εστίες φυσικού αερίου ή υγραερίου
Τα τζάκια αυτής της κατηγορίας χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη, όπως φανερώνει και το όνομα τους, φυσικό αέριο και υγραέριο αντίστοιχα. Εφόσον επιθυμείτε ένα τέτοιο τζάκι θα πρέπει το σπίτι σας να διαθέτει εγκατάσταση φυσικού αερίου. Οι περισσότερες εταιρείες της αγοράς μπορούν να αναλαμβάνουν ολόκληρη τη διαδικασία της εγκατάστασης. Εάν πάλι θέλετε να αποφύγετε την όλη διαδικασία και τη φασαρία που συνεπάγεται, τέτοιου είδους τζάκια λειτουργούν και με μπουκάλα υγραερίου-όπως το προπάνιο-η οποία φυσικά τοποθετείται σε μη εμφανές σημείο. Για την καύση τους δεν απαιτείται υπερυψωμένη καπνοδόχος, καθώς τα καυσαέρια εξάγονται από μια καμινάδα που τοποθετείται στον περιβάλλοντα χώρο. Τα περισσότερα μοντέλα φυσικού αερίου είναι αυτόνομα και μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού επιθυμείτε... ενώ η θερμική τους απόδοση αγγίζει το 80% περιορίζοντας τη διαφυγή θερμότητας και το φαινόμενο της τοπικής θέρμανσης. Είναι ιδανική επιλογή για να αποκτήσετε στο σπίτι σας μια εστία χωρίς να προβείτε σε αλλαγές στη διαρρύθμιση ή στη δόμηση της κατοικίας σας. Οι διαφορετικές προσόψεις σας επιτρέπουν να επιλέξετε το στιλ και τη διακόσμηση που σας ταιριάζουν. Οι τιμές ξεκινούν από 1.800 ευρώ + ΦΠΑ ανάλογα με το μοντέλο.

Τζάκια με οικολογική καύση
Τα οικολογικά τζάκια συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και δεν εξαρτάστε από καυσόξυλα όσον αφορά τη λειτουργία τους.  Τα οικολογικά τζάκια βασίζουν τη λειτουργία στην καύση βιολογικών υλικών, όπως είναι το pellet, που μπορείτε να προμηθευτείτε από την εταιρεία που αγοράσατε την εστία σας. Ωστόσο, υπάρχουν μοντέλα που σας επιτρέπουν την καύση Pellet αλλά και την καύση ξύλων, ώστε να έχετε περισσότερη ελευθερία στις επιλογές σας. Τα τζάκια αυτής της κατηγορίας αποκτούν στις μέρες μας όλο και μεγαλύτερη απήχηση, καθώς αυξάνει η οικολογική συνείδηση των αγοραστών, ως εναλλακτικός τρόπος θέρμανσης.
Ένα τέτοιο τζάκι λειτουργεί ως λέβητας και μπορεί να ζεστάνει ολόκληρο το σπίτι. Καίει περίπου 5 κιλά ξύλα κατά τη διάρκεια της πρώτης ώρας και στη συνέχεια πολύ λιγότερα, επειδή κάνουν διπλή καύση των καυσαερίων εμποδίζοντας τη θερμότητα να διαφύγει στο χώρο. Συνδέονται με το κύκλωμα σωληνώσεων του καλοριφέρ και περνούν το ζεστό νερό στα σώματα. Επίσης, κερδίζετε αυτονομία στη θέρμανση. Πολύ σημαντικό είναι ότι το ίδιο σύστημα σωληνώσεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνεργασία με ένα κλασσικό λέβητα πετρελαίου, επιτρέποντας κατ' αυτόν τον τρόπο εναλλακτική λύση σε περίπτωση που ξεμείνετε από ξύλα.

Προσόψεις και μοντέλα
Υπάρχουν άπειρες επιλογές για τη διακόσμηση ενός τζακιού. Εάν σας αρέσει το μοντέρνο design, επιλέξτε μία minimal πρόσοψη, για να χαρίσετε στο σπίτι σας μία ιδιαίτερη αισθητική. Εάν πάλι σας αρέσει το κλασικό και νεοκλασικό στιλ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την επένδυση του τζακιού σας υλικά όπως το μάρμαρο, το τούβλο και φυσικά ένα από τα πολλά είδη γρανίτη. Επιπλέον, και με σύμμαχο την τεχνολογία που συνεχώς εξελίσσεται, μπορείτε να μετατρέψετε το συμβατικό σας τζάκι σε ενεργειακό, ώστε να κερδίσετε σε θερμότητα, και να ανανεώσετε το χώρο σας δίνοντας μία νέα πρόσοψη στην εστία σας. Εάν επιθυμείτε να διακοσμήσετε το χώρο σας έναν τόνο περισσότερο φουτουριστικό, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα τζάκι στο κέντρο του σαλονιού ή του καθιστικού δημιουργώντας έτσι ένα σημείο εστίασης μέσα στο χώρο. Οι επιλογές είναι πολλές ανεξάρτητα από το σύστημα θέρμανσης.


Τζάκια χωρίς καμινάδα
Τα τζάκια αυτά-θα συναντήσετε και τον όρο τζάκια νέας γενιάς-εκτός από καμινάδα, δεν χρειάζονται ούτε άδεια από την πολεοδομία, ούτε κάποια συγκεκριμένη διαδικασία εγκατάστασης. Είναι ιδανικές για μια ατμόσφαιρα χωρίς μυρωδιά καπνού ούτε μαυρίλα. Σημαντικό πλεονέκτημα τους είναι ότι μπορούν να μεταφέρονται στο χώρο ανά πάσα στιγμή, αλλάζοντας έτσι το σκηνικό των δωματίων. Η χρήση τους είναι πολύ απλή, καθώς μετά την τοποθέτηση της εστίας αρκεί να γεμίζετε το δοχείο καύσης με το ειδικό υγρό της εταιρείας και να την ανάψετε. Μέσα από τα ξύλα design  εμφανίζεται τότε η φωτιά, δημιουργώντας έτσι μια ειδυλλιακή ατμόσφαιρα, χωρίς στάχτες, καπνούς και άλλα βλαβερά αέρια.

Πηγή: www.maisondecoration.gr

1 σχόλια:

Γιατί και η δική σας άποψη μετράει!

wibiya widget

Hand Art Eveline

Hand Art Eveline
Χειροποίητα κοσμήματα, προσκλητήρια βάπτισης , γάμου, παιδικοί πίνακες

Home Design, επιπλα, διακοσμηση, feng shui & συμβουλες για ενα ομορφο οικολογικο σπιτι!

RealShop

RealShop
έξυπνα gadgets με στυλ & φαντασία, για την κουζίνα.... κάντε κλικ στην εικόνα

Για περισσοτερες ιδεες και λυσεις

Για περισσοτερες ιδεες και λυσεις
Κάντε κλικ στην εικόνα

Προσφορες εως και 50%

Προσφορες εως και 50%
Κάντε κλικ στην εικόνα

Συνολικες προβολες σελιδας