Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010

Χειμωνιάτικη θαλπωρή


Τα συστήματα θέρμανσης που χρησιμοποιούμε είτε σε επαγγελματικούς χώρους είτε στο σπίτι μας είναι συνήθως τα συστήματα κεντρικής θέρμανσης (με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο) και τα διαιρούμενα ή κεντρικά κλιματιστικά A/C.
Το πιο διαδεδομένο σύστημα κεντρικής θέρμανσης στη χώρα μας είναι με θερμό νερό χαμηλών θερμοκρασιών. Ωστόσο, υπάρχουν στο εμπόριο σύγχρονα συστήματα για μια άνετη διαβίωση στο σπίτι, αλλά συγχρόνως και εξοικονόμηση ενέργειας.

Σε περίπτωση όμως ανακατασκευής ή χτισίματος, η σωστή επιλογή θέρμανσης πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή. Για να πάρετε τη σωστή απόφαση συμβουλευτείτε έναν τεχνικό θέρμανσης, ο οποίος θα υπολογίσει τις θερμικές ανάγκες του χώρου συνυπολογίζοντας παράγοντες, όπως η έκθεση του κτιρίου, ο όγκος που πρέπει να θερμανθεί, η υπάρχουσα θερμική μόνωση και η δυνατότητα ανανέωσης του αέρα.


Ωστόσο, όμως, οι νέοι νόμοι για την εξοικονόμηση ενέργειας ευνοούν περισσότερο τις εγκαταστάσεις που λειτουργούν με νερό χαμηλής θερμοκρασίας, οι οποίες συντελούν στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και τη μείωση του κόστους λειτουργίας. Την πιο διαδεδομένη λύση αποτελούν τα κλασικά θερμαντικά σώματα. Τα σώματα αυτά είναι κατασκευασμένα από ατσάλι και αλουμίνιο και ζεσταίνουν τον χώρο πολύ γρήγορα.
Τα σύγχρονα θερμαντικά σώματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο μπορεί να στερεωθούν ακόμα και κάθετα προς τον τοίχο και να χρησιμοποιηθούν σαν μικρά διαχωριστικά ανάμεσα στα είδη υγιεινής ή ακόμα και για να στεγνώνουν οι πετσέτες. Μην ξεχνάτε γενικά πως για την εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να φροντίζουμε να είμαστε ενημερωμένοι για τα χαρακτηριστικά λειτουργίας τους.

ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ


Θέρμανση επί ποδός!
Η εφαρμογή της ενδοδαπέδιας θέρμανσης σε κατοικίες και ανοιχτούς χώρους είναι αποτελεσματική, παρέχοντας μια σειρά από πλεονεκτήματα οικονομικής και λειτουργικής φύσεως.

Η γλυκιά θερμότητα που 'γαργαλάει' τις αισθήσεις είναι αυτή της ενδοδαπέδιας! Στην πράξη, η ενδοδαπέδια θέρμανση διοχετεύεται στον χώρο όχι με συμβατικά μέσα όπως το καλοριφέρ ή το αιρκοντίσιον, αλλά από ειδικούς σωλήνες που τοποθετούνται κάτω από το πάτωμα.
Η επιλογή της θέρμανσης αυτής συνοδεύεται από μια σειρά πλεονεκτημάτων, όπως το γεγονός ότι η θέρμανσης είναι καθολική, διαχέεται ομοιόμορφα και δεν παραμένει 'εγκλωβισμένη' περιμετρικά του καλοριφέρ.

Επιπλέον εξοικονομείται ενέργεια γιατί λόγω της σωστής κατανομής θερμότητας, η ρύθμιση γίνεται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι ένα ενδεδειγμένο σύστημα και η λειτουργία του βασίζεται στην εξής διαδικασία: το ζεστό νερό θερμοκρασίας προσαγωγής 45-55οC περνά μέσω των σωληνώσεων, πετυχαίνοντας μια ομαλή θερμική επαφή με τα δομικά υλικά του δαπέδου το οποίο ενώ θερμαίνεται, μετατρέπεται σε θερμαντικό σώμα.

Η μέγιστη θερμοκρασία στην επιφάνεια του δαπέδου κυμαίνεται γύρω στους 26-32οC. Η αποτελεσματικότητα της καινοτόμου τεχνικής έγκειται και στο γεγονός ότι βελτιστοποιεί τις συνθήκες άνεσης των χρηστών, γίνεται εξοικονόμηση χώρου-αξιοποιείται με τον πλέον ιδανικό τρόπο ο χώρος που θα καταλάμβαναν τα σώματα καλοριφέρ-και αυξάνεται ο χρόνος ζωής του καυστήρα.
Η μέθοδος της ενδοδαπέδιας θέρμανσης εφαρμόζεται σε σύγχρονες αλλά και σε υπό ανακαίνιση κατοικίες, σε καταστήματα, σε γραφεία κλπ. Προσφέρεται εν γένει σε χώρους που η θέρμανση με τα κοινά θερμαντικά σώματα είναι μη ικανοποιητική (πχ αίθουσες με μεγάλο ύψος) ή δεν είναι επιθυμητή.

Αλλά είναι ίσως και η μοναδική μορφή θέρμανσης που ενδείκνυται για ανοιχτούς χώρους όπως πεζοδρόμια, γήπεδα, αεροδρόμια, εξασφαλίζοντας στους χρήστες μια ιδιαίτερη αίσθηση ευεξίας και θαλπωρής.

Και κάτι ακόμα:
Η ενδοδαπέδια θέρμανση στοιχίζει περίπου 40 με 50€ το τετραγωνικό μέτρο. Παρέχει θέρμανση και δροσιά αλλά δεν κάνει ψύξη. Βάζεις πάνω από το μπετόν μια μορφόπλακα, εκεί τις σωληνώσεις και μέσα σε αυτές διοχετεύουμε θερμό ή ψυχρό νερό το οποίο παράγεται από κάποια αντλία θερμότητας, καυστήρα  ή λέβητα. Δεν χρειάζεται συντήρηση αλλά έχει μία εγγύηση της τάξεως 20 έως 50 χρόνια. Για να βάλεις ενδοδαπέδια θέρμανση απευθύνεσαι σε μηχανολόγο. 

Δείτε επίσης:
Ενέργεια από τα......... έγκατα της γης

Πηγή: ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί και η δική σας άποψη μετράει!

wibiya widget

Hand Art Eveline

Hand Art Eveline
Χειροποίητα κοσμήματα, προσκλητήρια βάπτισης , γάμου, παιδικοί πίνακες

Home Design, επιπλα, διακοσμηση, feng shui & συμβουλες για ενα ομορφο οικολογικο σπιτι!

RealShop

RealShop
έξυπνα gadgets με στυλ & φαντασία, για την κουζίνα.... κάντε κλικ στην εικόνα

Για περισσοτερες ιδεες και λυσεις

Για περισσοτερες ιδεες και λυσεις
Κάντε κλικ στην εικόνα

Προσφορες εως και 50%

Προσφορες εως και 50%
Κάντε κλικ στην εικόνα

Συνολικες προβολες σελιδας