Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010

Χαλιά επί τάπητος


Με τον καιρό να δείχνει σταδιακά το "άγριο" πρόσωπο του, είναι ίσως η καλύτερη περίοδος για να αποφασίσετε πως θα "ντύσετε" το σπίτι. Φυσικά, πρωταγωνιστικό ρόλο στη "θωράκιση" της κατοικίας μας από το κρύο παίζουν τα χαλιά, τα οποία οφείλουμε να επιλέγουμε με κριτήρια που ξεφεύγουν πολύ από τα διακοσμητικά, αφού οι απώλειες θερμότητας μπορεί να επιβαρύνουν ανεξέλεγκτα τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα χαλιά παύουν να είναι κορυφαία διακοσμητικά "αξεσουάρ"-ορισμένες φορές αληθινά έργα τέχνης-τα οποία αποτελούν απτή δήλωση καλού γούστου και σε πολλές περιπτώσεις μακροπρόθεσμη επένδυση.

Συνήθως τα ανατολίτικα χαλιά τα συνδυάζουμε με πιο κλασικές γραμμές. Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, όπου ένα νομαδικό χαλί μπορεί να ενσωματωθεί υπέροχα και σε έναν υπερμοντέρνο χώρο.

Τα μοντέρνα χαλιά της μηχανής-τα οποία είναι σαφώς οικονομικότερα από τα χειροποίητα-ταιριάζουν με τη μοντέρνα διακόσμηση, ενώ μεγάλα χαλιά με γεωμετρικά σχήματα, αφηρημένα μοτίβα ή έντονες αντιθέσεις θα μπορούσαν να ενταχθούν σε μινιμάλ ή μεταμοντέρνους χώρους.


Αγορά και συντήρηση.

Η αγορά ενός χαλιού δεν έχει να κάνει μόνο με τη διακόσμηση και την αισθητική του χώρου, αλλά είναι ταυτόχρονα και μία σοβαρή επένδυση. Το υλικό, η ποιότητα της κατασκευής, η προέλευση του, η σπανιότητα της παραγωγής, οι κόμποι και κάποια χαρακτηριστικά εντοπιότητας είναι τα βασικά κριτήρια τα οποία θα πρέπει να εξετάσετε πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε αγορά. Η ποιότητα ενός χαλιού είναι συνάρτηση των υλικών και της τεχνικής της κατασκευής του, λένε οι ειδικοί.

Για παράδειγμα, στα μάλλινα χαλιά η ποιότητα του μαλλιού αποτελεί το κυριότερο στοιχείο. Αντίθετα, η πυκνότητα της ύφανσης δεν είναι απόλυτο κριτήριο, καθώς ο κάθε τύπος χαλιού υφαίνεται με συγκεκριμένη πυκνότητα κόμπων.


Εάν έχετε αμφιβολίες για το κατά πόσο ταιριάζει το χαλί στο χώρο σας, απαιτήστε να σας το στείλουν στο σπίτι ώστε να το δείτε σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα έπιπλα και το soft furnishing (αξεσουάρ).

Το χαλί πρέπει να το μεταχειρίζεστε σαν ένα αντικείμενο αξίας και με τη δέουσα προσοχή. Μην τοποθετείτε επάνω του βαριά έπιπλα, που καταστρέφουν το πέλος, ούτε αιχμηρά αντικείμενα που μπορεί να το τρυπήσουν. Εάν θέλετε, ενισχύστε την πίσω πλευρά με ένα ειδικό πλέγμα, ώστε να μην γλυστρά, να μην κάνει "ζάρες" και να προφυλάσσεται από τις φθορές και τη σκόνη.

Τα περισσότερα χαλιά διπλώνονται στα δύο ή στα τέσσερα, ανάλογα με το μέγεθος. Τα μεταξωτά και τα χειροποίητα χαλιά τυλίγονται σε ρολό γύρω από ένα χαρτονένιο κύλινδρο. Όταν τα τυλίγετε, μην τα βάζετε σε πλαστικές θήκες, αλλά σε θήκες από πανί, αφού το χαλί πρέπει να παίρνει αέρα.

Όταν σηκώνεται τα χαλιά, θα πρέπει να τα τινάζετε ελαφρά για να μη σπάσουν τα στημόνια. Καλό είναι να τα αφήνετε να αεριστούν πολύ και να τα απλώνετε στον ήλιο, ώστε να περιορίσετε τους κινδύνους από τον σκόρο. Εκτός από τη σκόνη, το χαλί απεχθάνεται και την υγρασία.
Ελέγχετε τακτικά τα χαλιά σας ώστε να προλάβετε ίχνη μούχλας, σαπίσματα και τη μερική ή ολική καταστροφή του.

Για τα χειροποίητα χαλιά να προτιμήσετε το στεγνό καθάρισμα. Στεγνό επίσης χρειάζονται και τα μεταξωτά χαλιά, όχι όμως και τα μάλλινα-γιατί η ίνα στεγνώνει από το φυσικό της λίπος.

Η καθαριότητα είναι μισή.... αρχοντιά.

1. Η τακτική και σωστή καθαριότητα του χαλιού αποτελεί θεμελιώδη φροντίδα. Το σκούπισμα του γίνεται μόνο με την ηλεκτρική σκούπα. Γυρίστε πρώτα το χαλί ανάποδα και πατήστε το ελαφρά ώστε να πέσει η σκόνη που συγκρατούν οι κόμποι. Μετά σκουπίστε την πίσω πλευρά με τη σκούπα, καθαρίστε το πάτωμα από τη σκόνη και τέλος σκουπίστε το πέλος.

2. Εάν το χαλί είναι υφασμένο με ανεξίτηλα νήματα και λερωθεί, σκουπίστε το με μια βρεγμένη πετσέτα. Εάν τα νήματα δεν είναι ανεξίτηλα και ο λεκές δεν διαλύεται με το νερό, ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού ταπητοκαθαριστή. Μη ρίχνετε σπρει εάν δεν είστε σίγουροι ότι τα χημικά που εμπεριέχονται δεν θα βλάψουν το χαλί και ποτέ χωρίς τη συμβουλή ειδικού.

3. Το πλύσιμο του χαλιού γίνεται με σαπούνι και νερό, όχι όμως κάθε χρόνο. Προσοχή στην επιλογή, το σαπούνι πρέπει να είναι αγνό, χωρίς προσμείξεις, αρωματικά πρόσθετα και χημικά. Εάν υπάρχουν λεκέδες η καλύτερη και φυσικότερη λύση είναι να τρίψετε το χαλί με λευκό ξίδι αραιωμένο με νερό επάνω σε ένα λευκό πανάκι.

4. Λεκέδες επικίνδυνοι, όπως το κόκκινο κρασί, η μελάνη, ποτά με χρωστικές καθώς και χημικοί λεκέδες απαιτούν άμεση αντιμετώπιση, σκούπισμα με απορροφητικό χαρτί και προσφυγή στις γνώσεις των ειδικών. Σε περίπτωση που κολλήσει κάποια τσίχλα στο χαλί, τρίψτε ένα παγάκι πάνω τη, ώστε να παγώσει και να στερεοποιηθεί, μετά αφαιρέστε την με προσοχή.

Πηγή: www.ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί και η δική σας άποψη μετράει!

wibiya widget

Hand Art Eveline

Hand Art Eveline
Χειροποίητα κοσμήματα, προσκλητήρια βάπτισης , γάμου, παιδικοί πίνακες

Home Design, επιπλα, διακοσμηση, feng shui & συμβουλες για ενα ομορφο οικολογικο σπιτι!

RealShop

RealShop
έξυπνα gadgets με στυλ & φαντασία, για την κουζίνα.... κάντε κλικ στην εικόνα

Για περισσοτερες ιδεες και λυσεις

Για περισσοτερες ιδεες και λυσεις
Κάντε κλικ στην εικόνα

Προσφορες εως και 50%

Προσφορες εως και 50%
Κάντε κλικ στην εικόνα

Συνολικες προβολες σελιδας