Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010

Το απορρυπαντικό που σέβεται το περιβάλλον.


Ποιο είναι το ένα και μοναδικό φυσικό απορρυπαντικό, που θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος σύμμαχος σας , στη μάχη της καθαριότητας στο σπίτι;

Η απάντηση είναι απλή και λέγεται 'λευκό ξύδι'.
Η μυρωδιά του λευκού ξυδιού μου ξυπνά τις μνήμες μου που με οδηγούν στα παλιά χρόνια, όταν ήμουν παιδί, με κυρίαρχες αναμνήσεις τη βαφή των Πασχαλινών αυγών από τη μια πλευρά και από την άλλη τον καθαρισμό των χαλιών την άνοιξη και τη φύλαξη τους μέχρι τον άλλο χειμώνα.

Μπορεί τα σύγχρονα απορρυπαντικά να προσπαθούν να γίνονται φιλικότερα στο περιβάλλον. Εμείς όμως σας προτείνουμε να ακολουθήσετε τη σοφία των γιαγιάδων μας και να αξιοποιήσετε τις απίστευτες δυνατότητες αυτού του καταπληκτικού φιλικού προς το περιβάλλον και οικονομικού υλικού.
Στην κυριολεξία, υπάρχουν εκατοντάδες χρήσεις του λευκού ξυδιού, οι οποίες αφορούν τον καθαρισμό. Μια μικρή ποσότητα ξυδιού, μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό από τα λίπη, στην εξαφάνιση μυρωδιών (ακόμα και της μούχλας) και να απολυμάνει αντικείμενα και επιφάνειες από βακτήρια και μικρόβια.
Ας δούμε λοιπόν πιο συγκεκριμένα, τι μπορούμε να κάνουμε με αυτό το θαυματουργό υγρό:

Καθαρίστε τα άλατα στις βρύσες.
Στις βρύσες τόσο της κουζίνας όσο και του μπάνιου, καθώς και στο νεροχύτη, το νιπτήρα και την μπανιέρα-ιδιαίτερα όταν το νερό της περιοχής είναι σκληρό-θα έχετε προσέξει ότι δημιουργούνται στάμπες με άλατα.
Η λύση:
Ποτίστε μια χαρτοπετσέτα ή ένα παλιό ύφασμα με λευκό ξύδι και τυλίξτε το σφιχτά γύρω από την περιοχή που είναι συγκεντρωμένα τα άλατα.
Καλύψτε το καλά με μια πλαστική σακούλα για να μη στεγνώσει και αφήστε το για δύο ή τρεις ώρες. Στη συνέχεια, με μια παλιά οδοντόβουρτσα τρίψτε προσεκτικά την περιοχή. Αν τα άλατα είναι πολυκαιρινά και δεν καθαρίζουν, χρησιμοποιήστε ένα μίγμα από 2 κουταλάκια αλάτι και ένα κουταλάκι του γλυκού ξύδι. Θα καθαρίσει τα πάντα. Ξεπλύνετε με καθαρό νερό.

Καθαρίστε τις επιφάνειες του μπάνιου.
Σε όλες μας αρέσει το μπάνιο να αστράφτει. Όμως ο ξεραμένος αφρός από τη σαπουνάδα του αφρόλουτρου πάνω στα πλακάκια αποτελεί ένα συχνό πρόβλημα.
Η λύση:
Απαλλαγείτε από αυτούς τους λεκέδες που μένουν στη μπανιέρα, στα πλακάκια και στην κουρτίνα του ντους με αδιάλυτο άσπρο ξύδι. Εάν οι λεκέδες επιμένουν, κάντε σε ένα κουβά ένα μίγμα με 1/2 φλιτζάνι μαγειρικής σόδας, 1 φλιτζάνι ξυδιού και 1 φλιτζάνι αμμωνίας σε 3 κιλά ζεστό νερό. (Να προσέξετε τις αναθυμιάσεις της αμμωνίας, αφήνοντας ένα ανοικτό παράθυρο). Ξεπλύντε με σκέτο νερό.


Καθαρίστε τις σχάρες του φούρνου και του μπάρμπεκιου.
Σίγουρα όλοι ψήνουμε συχνά κατά περιοδούς, ειδικά το Πάσχα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτή τη διαδικασία είναι ο καθαρισμός των σχαρών.
Η λύση:
Για να είναι η σχάρα σας πάντα καθαρή κι απαλλαγμένη από τα καβουρνιασμένα υπολείμματα του ψησίματος, ψεκάστε την καλά-όταν είναι καυτή-με μίγμα από μισή ποσότητα καθαρού νερού και μισή ποσότητα λευκού ξυδιού. Φροντίστε να το κάνετε πάντα μετά το ψήσιμο. Αφήστε την για δέκα λεπτά περίπου. Μετά, ψεκάστε την με σκέτο ξίδι και τρίψτε με μια βούρτσα τα υπολείμματα που έχουν μείνει από το ψήσιμο. Ξεπλύνετε την τέλος με καθαρό νερό.

Καθαρίστε το σίδερο του ατμού.
Το σίδερο σας αφήνει λεκέδες στα ρούχα σας;
Η πλάκα του σίδερου κολλάει στα υφάσματα όταν σιδερώνετε;
Η λύση:
Για να καθαρίσετε το σίδερο σας, κάνετε ένα μίγμα από μισή ποσότητα νερού με μισή ποσότητα λευκού ξυδιού και βάλτε το στον κάδο του νερού. Γυρίστε το κουμπί του ατμού στο maximum και σιδερώστε ένα μαλακό παλιό πανί για να φύγουν τα υπολείμματα από τα άλατα και τα τυχόν υπολείμματα πάνω στην πλάκα από καμένα υφάσματα. Μετά αφήστε το σε όρθια θέση για ένα πεντάλεπτο και μετά βγάλτε το από την πρίζα για να κρυώσει. Αδειάστε το υπόλοιπο μίγμα που έχει μείνει στον κάδο του νερού και βάλτε του νερό απεσταγμένο. Σιδερώστε πάλι ένα παλιό πρόχειρο πανί και θα δείτε μεγάλη διαφορά. Το σίδερο σας είναι πάλι καινούργιο. Είναι καλό αυτή τη διαδικασία να την κάνετε συχνά, για να μην αφήνετε τα άλατα και τα άλλα υπολείμματα  να συσσωρεύονται.

Καθαρίστε τα χρυσά κοσμήματά σας 
Τα κοσμήματά σας με την καθημερινή χρήση, είναι πιθανόν να έχουν χάσει την ομορφιά τους. Το μέταλλο χάνει τη γυαλάδα του και οι πέτρες χάνουν τη λάμψη τους.
Η λύση:
Ρίξτε ξίδι σε ένα μικρό βάζο, βάλτε μετά μέσα τα χρυσά σας κοσμήματα και κουμπώστε καλά το καπάκι του βάζου. Αφήστε τα εκεί να μείνουν για περίπου 15-20 λεπτά. Ανακατέψτε μαλακά το βάζο για μερικά δευτερόλεπτα. Έπειτα βγάλτε κάθε κομμάτι και τρίψτε το προσεκτικά με μια μαλακή οδοντόβουρτσα.


Ξεβγάλτε το με ζεστό νερό. Επαναλάβετε αυτήν την διαδικασία εάν διαπιστώσετε ότι δεν έχουν καθαρίσει καλά οι εσωτερικές επιφάνειες των πετρών. Τέλος στεγνώστε τα με ένα καθαρό και μαλακό πανί. Το τελικό αποτέλεσμα θα σας αφήσει άφωνη.
Προσοχή: Αυτός ο τρόπος καθαρισμού δεν είναι ο ενδεδειγμένος για τον καθαρισμό κοσμημάτων με μαργαριτάρια.


Καθαριότητα για τα μωρά 
Φυσικά πιστεύω ότι το μόνο πράγμα που δεν θα θέλατε να δείτε, είναι ένα βρώμικο παιχνίδι στόμα του μωρού σας. Το καθάρισμα των παιδικών παιχνίδια με χημικά απορρυπαντικά σημαίνει ότι ενδέχεται το μωρό σας να έρθει σ’ επαφή με χημικά υπολείμματα. 
Η λύση:

Καθαρίστε και απολυμάνετε τα παιχνίδια του μωρού σας προσθέτοντας στην ζεστή σαπουνάδα που έχετε κάνει με πράσινο σαπούνι αρκετό λευκό ξίδι. Καθαρίστε τα με επιμέλεια, χρησιμοποιώντας μια παλιά οδοντόβουρτσα για τις εσοχές που μπορεί να έχουν . Ξεβγάλτε τα με καθαρό νερό και σκουπίστε τα με ένα καθαρό στεγνό πανί. Τα πλαστικά παιδικά βιβλία και τα μεγαλύτερα παιχνίδια μπορούν να σκουπιστούν με ένα καθαρό ύφασμα ποτισμένο σε λευκό ξίδι. Τα παιχνίδια είναι κάτι που τα μωρά συνηθίζουν να βάζουν στο στόμα τους, οπότε χρειάζονται συχνό, σχολαστικό και σωστό καθάρισμα.

Το πλύσιμο των ρούχων 
Φαντάζομαι, ότι δύσκολα θα χρησιμοποιούσατε το ξίδι για το πλύσιμο των ρούχων σας. Κι όμως, αν θέλετε τα ρούχα σας να έχουν μια ευχάριστη μυρωδιά και το πλυντήριό σας να δουλεύει πάντα ευτυχισμένο, είναι καλό μαζί με το σαπούνι να προσθέτετε στη θέση του μαλακτικού μισό φλιτζάνι άσπρου ξιδιού. Κι αυτό γιατί, όχι μόνο θα κάνει τα ρούχα σας να μυρίζουν φρεσκάδα, αλλά θα λειτουργήσει σαν μαλακτικό κι επιπλέον θα βοηθάει το πλυντήριό σας να είναι πάντα απαλλαγμένο από τα άλατα.


Επιπλέον με πολύ οικονομικό τρόπο αποφεύγεται τα χημικά και κάνετε τα απόβλητα του πλυντηρίου σας πιο φιλικά στο περιβάλλον.Το καθάρισμα των βάζων
Μια από τις μεγάλες μου αδυναμίες, είναι τα φρέσκα λουλούδια που θέλω να έχω πάντα μέσα στο σπίτι μου Εκείνο όμως που δεν μου αρέσει καθόλου, είναι όταν τα άλατα ασβεστίου κολλούν στις εσωτερικές επιφάνειες και τα αγαπημένα μου βάζα χάνουν την λάμψη και την καθαρότητα του κρυστάλλου. Το ίδιο γίνεται και στα γυάλινα μπουκάλια που χρησιμοποιούμε για διάφορες χρήσεις.
Η λύση:
Και σ’ αυτή την περίπτωση, η λύση μας είναι το ξίδι. Ρίξτε μέσα στο βάζο ή στο μπουκάλι λευκό ξίδι κι αφήστε το για λίγες ώρες. Μετά χρησιμοποιώντας μια βούρτσα για μπουκάλια τρίψτε τις εσωτερικές επιφάνειες. Εναλλακτικά, προσθέστε λίγη άμμο ή λίγο ρύζι για λειαντικό και ανακινήστε το σκεύος που καθαρίζετε. Εάν δεν έχει καθαρίσει τελείως, επαναλάβετε αυτήν την διαδικασία γι’ άλλη μια φορά και ξεβγάλτε το με καθαρό ζεστό νερό. 

Καθαρίστε τον φούρνο μικροκυμάτων
Πολλές φορές ο φούρνος μας μυρίζει από τους υδρατμούς των φαγητών που ζεσταίνουμε. Ανακατέψτε λοιπόν ½ φλιτζάνι ξίδι με ½ φλιτζάνι νερό σε μία κούπα τοποθετήστε το μέσα στο φούρνο κι αφήστε το να βράσει για 2-3 λεπτά. Μετά βγάλτε το και σκουπίστε το φούρνο σας μ’ ένα καθαρό πανί. Αμέσως θα διαπιστώσετε, ότι όλες οι μυρωδιές έχουν εξαφανιστεί.Πηγή: fe-mail.gr

3 σχόλια:

  1. Το λευκό ξύδι τελικά είναι ο Θεός στο καθάρισμα του σπιτιού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από σήμερα θα βρίσκεται πάντα στο ντουλάπι μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πεστα μαμα ελ!!!ηξερα αρκετα αλλα εμαθα ακομα περισσοτερα με την αναρτηση σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γιατί και η δική σας άποψη μετράει!

wibiya widget

Hand Art Eveline

Hand Art Eveline
Χειροποίητα κοσμήματα, προσκλητήρια βάπτισης , γάμου, παιδικοί πίνακες

Home Design, επιπλα, διακοσμηση, feng shui & συμβουλες για ενα ομορφο οικολογικο σπιτι!

RealShop

RealShop
έξυπνα gadgets με στυλ & φαντασία, για την κουζίνα.... κάντε κλικ στην εικόνα

Για περισσοτερες ιδεες και λυσεις

Για περισσοτερες ιδεες και λυσεις
Κάντε κλικ στην εικόνα

Προσφορες εως και 50%

Προσφορες εως και 50%
Κάντε κλικ στην εικόνα

Συνολικες προβολες σελιδας