Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2010

Έρευνα για αγορά κατοικίας/διαμέρισμα

Αποφασίσατε να στεγάσετε τα όνειρα σας. Η αγορά μιας κατοικίας ή ενός ακινήτου γενικότερα δεν είναι εύκολη διαδικασία και οι περισσότεροι αγοραστές κυριεύονται με τόσο άγχος που γίνονται αναποφάσιστοι. Επίσης οι περισσότεροι αγοραστές κάνουν πάρα πολλά λάθη μέχρι να αντιληφθούν με ποια σειρά τελικά θα πρέπει να γίνουν τα πράγματα. Ακολουθήστε τα προτεινόμενα βήματα και να είστε σίγουροι ότι όλα θα πάνε καλά.

Πριν αρχίσετε να βλέπετε ακίνητα:

1. Προσδιορίστε την περιοχή που θέλετε να πραγματοποιήσετε την αγορά. Εδώ οι παράμετροι μπορεί να είναι απόσταση ή πρόσβαση προς την εργασία σας, πόσο κοντά είναι οι γονείς σας ώστε να κρατούν τα μωρά, πόσο κοντά είναι στη γειτονιά που μεγαλώσατε και άλλα.

2. Προσδιορίστε μέχρι πότε πρέπει ή θέλετε να κατοικήσετε στο νέο σας σπίτι. Ας έχετε υπόψη σας σε αυτό το σημείο, ότι από τη στιγμή ανεύρεσης του ακινήτου θα χρειαστείτε 30-45 ημέρες ως την υπογραφή των οριστικών συμβολαίων αγοράς και αν το σπίτι κατοικείται προσθέστε 2-3 μήνες μετά την ημερομηνία υπογραφής του συμβολαίου ως ότου να εκκενωθεί. Αφού λοιπόν προσδιοριστεί αυτή η ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να κατοικήσετε στο νέο σας σπίτι πρέπει όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες ανεύρεσης του να κινούνται με γνώμονα την ημερομηνία αυτή.

3. Προσδιορίστε το ύψος των χρημάτων που σκοπεύετε να επενδύσετε.
 • Πόσα μετρητά έχετε; Αφαιρέστε από αυτό το ποσό τα έξοδα σας όπως συμβολαιογραφικά, δικηγορικά, μεσιτικά, μεταφορική εταιρεία, κεφάλαια πιθανής ανακαίνισης του χώρου, αγορά επίπλων κλπ.
 • Ζητήστε και λάβετε από κάποια τράπεζα γραπτή προέγκριση δανείου. 
 • Αν έχετε χαμηλά εισοδήματα υπάρχει κάποιος ο οποίος μπορεί να μπει εγγυητής δανείου;
 • Τι μηνιαία δόση μπορείτε να δίνετε;
4. Προσδιορίστε τις βασικές σας στεγαστικές ανάγκες θέτοντας στους εαυτούς σας τις ακόλουθες ερωτήσεις.
 • Πόσα υπνοδωμάτια χρειαζόμαστε ή θα χρειαστούμε μέσα στα επόμενα χρόνια;
 • Πόσο απαραίτητη μας είναι η θέση στάθμευσης.
 • Πόσο απαραίτητη είναι η στάση λεωφορείου ή γενικά τα μέσα μαζικής μεταφοράς;
 • Πόσα λουτρά ή wc χρειαζόμαστε;
 • Πόσο απαραίτητη είναι η θέα ή η ανοιχτωσιά;
 • Πόσο απαραίτητο μας είναι το τζάκι;
 • Πόσο απαραίτητο μας είναι το μεγάλο μπαλκόνι;
 • Πόσο απαραίτητο είναι να υπάρχουν στην περιοχή σχολεία, παιδικοί σταθμοί, ειδικά σχολεία κλπ;
 • Πόσο απαραίτητο είναι να υπάρχουν στην περιοχή super market, λαϊκή αγορά, τοπική αγορά, εμπορικά κέντρα κλπ;
 • Πόσο απαραίτητο είναι να υπάρχουν στην περιοχή εκκλησία, χώροι ψυχαγωγίας/αναψυχής ή αθλητισμού, πάρκα, γιατροί κλπ;
 • Πόσο απαραίτητο είναι το ακίνητο να βρίσκεται κοντά στην κατοικία των γονέων μας, συγγενών, φίλων κλπ;
5. Μήπως αντί για το "πόσο απαραίτητο..." συντάξατε μια λίστα με όσα σας τα "θέλω"; Εντάξει, λογικό είναι. Όλοι μας θέλουμε ότι καλύτερο, ωστόσο αν οι οικονομικές σας δυνατότητες είναι σχετικά περιορισμένες τότε πρέπει να διαγράψετε από την λίστα τα "θα ήθελα" και να αφήσετε μόνο τα "μου είναι απαραίτητα". Όταν βρείτε το ακίνητο που να πληροί κατά 70-80% την λίστα σας τότε θα πρέπει να το αγοράσετε άμεσα και άνευ δισταγμών.

Αφού αρχίσετε να βλέπετε ακίνητα.

1. Επικεντρωθείτε, ο χρόνος είναι χρήμα: Σε οποιαδήποτε περίπτωση, αφού γνωρίζετε τι θέλετε και πόσα χρήματα μπορείτε να επενδύσετε δεν υπάρχει κανένας λόγος να βλέπετε ακίνητα τα οποία δεν σας ταιριάζουν. Αν θέσετε εξ αρχής τις σωστές ερωτήσεις στον κτηματομεσίτη σας ή σε όποιον πουλά το ακίνητο τότε δεν θα χρειαστεί να δείτε πολλά ακίνητα πριν αποφασίσετε. Μαθαίνετε με αυτόν τον τρόπο να απορρίπτετε αυτά που δεν σας κάνουν κα΄τα την τηλεφωνική επαφή και όχι μετά την υπόδειξη. Γλιτώνετε με αυτόν τον τρόπο χρόνο και χρήμα διατηρώντας ταυτόχρονα την ψυχική σας ηρεμία.

2. Κρατήστε λεπτομερή στοιχεία με τα ακίνητα τα οποία σας έχουν υποδειχθεί και να κάνετε συγκρίσεις όχι μόνο με βάση την τιμή του ανά τετραγωνικό μέτρο αλλά και με βάση την τοποθεσία τους, τον όροφο, την κατασκευή, τα οφέλη και τέλος την ηλικία τους.

3. Αν δεν έχετε χρόνο για να ψάχνετε αγγελίες και να βλέπετε ακίνητα τότε επιλέξτε έναν καλό κτηματομεσίτη ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή που σας ενδιαφέρει και αφήστε αυτόν να κάνει την έρευνα για εσάς.

4. Να είστε ανοιχτόμυαλοι. Μερικοί αγοραστές κυριολεκτικά "κολλάνε" όταν έρθει η στιγμή να λάβουν τη μεγάλη απόφαση. Αλήθεια, τι είναι πιο σημαντικό, η αγορά της κατοικίας που ονειρευόσασταν και που έχετε ανάγκη ή είναι σημαντικότερο να χωράει η υποδηματοθήκη σας στο νέο σας σπίτι; Ποιο από τα δύο θα έπρεπε να θυσιάσετε;

5. Όταν θα βρεθεί το ακίνητο που σας ταιριάζει τότε θα πρέπει να εμπιστευθείτε τον κτηματομεσιτικό σας σύμβουλο να το διαπραγματευτεί για εσάς. Αποφύγετε να ορίσετε και επιπρόσθετους διαπραγματευτές όπως για παράδειγμα κάποιον συγγενή ή τον δικηγόρο σας, όχι μόνο γιατί ίσως και να μην γνωρίζουν την τέχνη των διαπραγματεύσεων αλλά και γιατί υπάρχουν πολλές πιθανότητες μεταξύ τόσων διαπραγματεύσεων να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις. Αποτέλεσμα αυτών των παρεξηγήσεων θα ήταν να δημιουργηθούν εντάσεις μεταξύ εσάς και του ιδιοκτήτη και τελικώς να ακυρωθεί άνευ ουσιαστικού λόγου και ουσίας η αγορά του ακινήτου που ύστερα από πολύ έρευνα, τρέξιμο, άγχος και κούραση αποφασίσατε να αγοράσετε. Και μετά θα πρέπει να ξεκινήσετε από την αρχή για την ανεύρεση νέου ακινήτου. 

Πηγή: www.ellinika.gr

1 σχόλια:

 1. Μπράβο!!! Φοβερή ανάρτηση..ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση!

  Καλό Σαβ/κο

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Γιατί και η δική σας άποψη μετράει!

wibiya widget

Hand Art Eveline

Hand Art Eveline
Χειροποίητα κοσμήματα, προσκλητήρια βάπτισης , γάμου, παιδικοί πίνακες

Home Design, επιπλα, διακοσμηση, feng shui & συμβουλες για ενα ομορφο οικολογικο σπιτι!

RealShop

RealShop
έξυπνα gadgets με στυλ & φαντασία, για την κουζίνα.... κάντε κλικ στην εικόνα

Για περισσοτερες ιδεες και λυσεις

Για περισσοτερες ιδεες και λυσεις
Κάντε κλικ στην εικόνα

Προσφορες εως και 50%

Προσφορες εως και 50%
Κάντε κλικ στην εικόνα

Συνολικες προβολες σελιδας