Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010

Το δωμάτιο της γνώσης (Μέρος 2ο)


Μπορεί ένα δωμάτιο να ενθαρρύνει την κατάκτηση της γνώσης; Φυσικά και μπορεί!
Και μάλιστα από τα πρώτα χρόνια της ζωής......

Ορίστε τι μπορεί να βοηθήσει........(συνέχεια)

Δώστε προτεραιότητα στην ασφάλεια
Γιατί είναι σημαντική: ανάμεσα σε όλα τα άλλα ενισχύει και τη νοητική ανάπτυξη.

Μόλις το παιδί ξεκινήσει να περπατάει χρειάζεται ελευθερία κινήσεων, για να μπορέσει να επιδοθεί στην αγαπημένη του ενασχόληση: την εξερεύνηση. Για αυτό είναι σημαντικό να διαμορφώσετε έτσι το δωμάτιο του ώστε να υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος, στον οποίο θα μπορεί να κινείται, να αγγίζει και να περιεργάζεται τα πράγματα γύρω του χωρίς περιορισμούς του τύπου "μη" και "όχι". Η ασφάλεια, είναι πολύ σημαντική παράμετρος για ένα 'έξυπνο' δωμάτιο. Θα πρέπει, λοιπόν, να προνοήσετε για όλα τα μέτρα προστασίας που απαιτούνται, έτσι ώστε να μην υπάρχουν κίνδυνοι στο δωμάτιο και το παιδί σας να μπορεί να κινείται, να ανακαλύπτει, να δοκιμάζει, να εξερευνά. Να υπάρχει, δηλαδή, μια ατομόσφαιρα ελεγχόμενης ελευθερίας, πράγμα που το βοηθάει να ανακαλύψει πιο γρήγορα τον κόσμο και τον τρόπο που λειτουργεί, ενισχύοντας έτσι τη νοητική του ανάπτυξη.

Διαμορφώστε το δωμάτιο στα μέτρα του
Γιατί είναι σημαντικό: ενθαρρύνει την αυτονομία του παιδιού.

Η αυτονόμηση συντελεί στην ανάπτυξη πολλών ικανοτήτων. Εξάλλου, όσο καλύτερα αυτονομημένο είναι ένα παιδί πριν ξεκινήσει παιδικό σταθμό, τόσο πιο καλά θα προσαρμοστεί. Για να ενθαρρύνετε, όμως, την αυτονόμηση από νωρίς, είναι σημαντικό να φροντίσετε τουλάχιστον το δωμάτιο του παιδιού να είναι προσαρμοσμένο στα μέτρα του, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει σε αυτό χωρίς τη συνεχή βοήθεια σας. Φροντίστε, λοιπόν, ακόμα κι από την ηλικία των δύο, τα πάντα να είναι προσαρμοσμένα στο ύψος του: οι κρεμάστρες, όπου θα μάθει να κρεμάει τα ρούχα του, τα ράφια που θα έχει τα βιβλία του, το κουτί που θα μαζεύει τα παιχνίδια του και γενικά όλα τα πράγματα του (εκτός από τα αντικείμενα που δεν είναι ασφαλή) καλό είναι να είναι τοποθετημένα σε σημεία που μπορεί να φτάσει μόνο του, χωρίς να χρειάζεται να σας φωνάζει κάθε φορά.

Μην ξεχάσετε να βάλετε ένα χαμηλό τραπέζι.
Γιατί είναι σημαντικό: ενισχύει την προσοχή του παιδιού σε μια δραστηριότητα.

Ένα χαμηλό τραπέζι είναι απαραίτητο αξεσουάρ για το παιδικό δωμάτιο από την προσχολική κιόλας ηλικία. Σε αυτό θα μάθει να κάθεται-στην αρχή για λίγη ώρα και μεγαλώνοντας για περισσότερη-και να ασχολείται με στατικές δραστηριότητες που ενισχύουν την προσοχή και την αυτοσυγκέντρωση. Εκεί θα μπορεί να ζωγραφίζει ή να απασχολείται με δημιουργικά υλικά, να ξεφυλλίζει τα πρώτα του βιβλία, να παίζει τα παιχνίδια με κάρτες και να φτιάχνει τα πρώτα παζλ. Με τον τρόπο αυτό προετοιμάζεται για τη θητεία του στο σχολικό θρανίο, όταν πάει στην πρώτη δημοτικού.

Ξεχωρίστε μια γωνία για να λερώνει (και να λερώνεται)
Γιατί είναι σημαντική: ενθαρρύνει τη δημιουργική σκέψη.

Η δημιουργική σκέψη αποτελεί μια σύνθετη πνευματική λειτουργία που δίνει στο παιδί τη νοητική ευχέρεια να παράγει νέες, καινοτόμες και έξυπνες ιδέες. Η δημιουργικότητα είναι μια ικανότητα η οποία μπορεί να ενισχυθεί, όπως ακριβώς η αναγνωστική ικανότητα, η μαθηματική σκέψη και η αθλητική επίδοση ενός παιδιού. Αρκεί να εξασφαλίζονται στο περιβάλλον που μεγαλώνει οι κατάλληλες ευκαιρίες για να εκφραστεί. Φροντίστε, λοιπόν, μέσα στο δωμάτιο να υπάρχει μια γωνιά όπου το παιδί μπορεί να ασχοληθεί με καλλιτεχνικές δραστηριότητες, πράγμα που συνεπάγεται ότι μπορεί να λερώσει ή να λερωθεί. Αυτό το σημείο μπορεί να είναι στρωμένο με πλαστικό τάπητα ή εφημερίδα κι εκεί να έχετε ένα τρίποδο, όπου θα ζωγραφίζει με πινέλα όρθιο ή διάφορα δημιουργικά υλικά, όπως πλαστελίνες ή πηλό.

Προσθέστε διάφορα γνωστικά ερεθίσματα
Γιατί είναι σημαντικά: αποτελούν τέλεια ευκαιρία για επανάληψη.

Ένα δωμάτιο όπου η γνώση οπτικοποιείται είναι ένας έξυπνος τρόπος για να εμπεδώσει το παιδί σας και μάλιστα αβίαστα όσα μαθαίνει στο σχολείο. Τοποθετήστε λοιπόν αφίσες με τους ήρωες της μυθολογίας, ένα γεωγραφικό χάρτη, μια υδρόγειο, πίνακες από χαρτί για να γράφετε πάνω βασικά σημεία κάθε μαθήματος με μεγάλα γράμματα. Όλα αυτά αποτελούν τον πιο εύκολο τρόπο για να κάνει το παιδί καθημερινά επανάληψη χωρίς να διαμαρτύρεται. Για να θυμάται καλύτερα την ορθογραφία του ή οτιδήποτε άλλο σε μορφή λίστας ή μαθηματικού τύπου, εκτυπώστε ή γράψτε σε Α4 χαρτί με μεγάλα κόκκινα γράμματα και κολλήστε το στον τοίχο, καθώς η έρευνα έχει δείξει ότι το κόκκινο χρώμα βελτιώνει την προσοχή στις λεπτομέρειες. Προσοχή, όμως, μην υπερβάλλετε και κυρίως φροντίστε να ανανεώνετε συχνά το εποπτικό υλικό.

Έξυπνες ιδέες για κάθε ηλικία.

Οι συνθήκες μέσα στο δωμάτιο του παιδιού σας πρέπει να αλλάζουν και να διαμορφώνονται πάντα ανάλογα με την ηλικία του, εξυπηρετώντας όλες τις φυσιολογικές ανάγκες για παιχνίδι, κίνηση, πειραματισμό και γνώση. Να κάποιες προτάσεις:

Αν το παιδί σας είναι κάτω των 12 μηνών μπορείτε να βάλετε:
 • Ένα μελωδικό κουρδιστό παιχνίδι για να παίζει κάθε φορά που το βάζετε για ύπνο.
 • Κρεμαστά παιχνίδια πάνω από την κούνια τα οποία κινητοποιούν την όραση του βρέφους.
 • Διακόσμηση με φατσούλες: οτιδήποτε θυμίζει το ανθρώπινο πρόσωπο, διεγείρει την ικανότητα παρατήρησης.
 • CD player για να ακούει νανουρίσματα, ευχάριστες μελωδίες και αργότερα αγαπημένα παιδικά τραγουδάκια, η εκμάθηση των οποίων ενθαρρύνει την ανάπτυξη του λόγου.
Αν είναι 2 έως 3 χρονών, μπορείτε να βάλετε:
 • Ένα τρίποδο ζωγραφικής γιατί η καλύτερη θέση για να ζωγραφίζει σε αυτή την ηλικία είναι όρθιο.
 • Χαμηλές κρεμάστρες στον τοίχο για να μάθει να κρεμάει τα ρούχα του.
 • Ένα υφασμάτινο ή πλαστικό κουτί αποθήκευσης ανοιχτό από πάνω, για να μάθει να βάζει μέσα τα παιχνίδια του.
Αν είναι 4 έως 5 χρονών, μπορείτε να βάλετε:
 • Διακοσμητικά τοίχου σε γεωμετρικά σχήματα και διάφορα χρώματα, τα οποία αποτελούν έναν τρόπο εκμάθησης.
 • Χαμηλό τραπεζάκι με καρεκλίτσα για δημιουργική απασχόληση.
 • Χαμηλή βιβλιοθήκη στο ύψος του παιδιού για να είναι πιο συχνή η επαφή του με τα βιβλία.
 • Περισσότερα κουτιά ταξινόμησης έτσι ώστε να μάθει να ταξινομεί τα παιχνίδια του ανάλογα με το είδος τους.
Πηγή: myworld.gr

3 σχόλια:

 1. θΑΥΜΑΣΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ !!!
  περιεκτικοτατη!!!!1....τα εχετε σκεφτει ολα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ξεκινώ αμέσως αλλαγές στο δωμάτιό τους!!! Λες να γίνουν έτσι πιο ήσυχα;; ;) Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση. Νά'σαι καλά που τη μοιράστηκες μαζί μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Γιατί και η δική σας άποψη μετράει!

wibiya widget

Hand Art Eveline

Hand Art Eveline
Χειροποίητα κοσμήματα, προσκλητήρια βάπτισης , γάμου, παιδικοί πίνακες

Home Design, επιπλα, διακοσμηση, feng shui & συμβουλες για ενα ομορφο οικολογικο σπιτι!

RealShop

RealShop
έξυπνα gadgets με στυλ & φαντασία, για την κουζίνα.... κάντε κλικ στην εικόνα

Για περισσοτερες ιδεες και λυσεις

Για περισσοτερες ιδεες και λυσεις
Κάντε κλικ στην εικόνα

Προσφορες εως και 50%

Προσφορες εως και 50%
Κάντε κλικ στην εικόνα

Συνολικες προβολες σελιδας