Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010

Το δωμάτιο της γνώσης (Μέρος 1ο)


Μπορεί ένα δωμάτιο να ενθαρρύνει την κατάκτηση της γνώσης; Φυσικά και μπορεί!
Και μάλιστα από τα πρώτα χρόνια ζωής.....

Εκτός από τα γονίδια, τα ερεθίσματα που δέχεται καθημερινά το παιδί από το περιβάλλον του μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την ευφυϊα του. Έτσι, η σωστή διαμόρφωση, ο κατάλληλος εξοπλισμός, ακόμα και η ιδιαίτερη διακόσμηση του παιδικού δωματίου μπορεί να εξασφαλίσουν ερεθίσματα που συμβάλλουν στη νοητική του ανάπτυξη, ενθαρρύνοντας το παιδί να κατακτήσει αβίαστα τη γνώση.

Ορίστε τι μπορεί να βοηθήσει:

Τακτοποιήστε το χώρο
Γιατί είναι σημαντικό: η τάξη ενισχύει τη μαθηματική ικανότητα και μνήμη

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Michigan, αποκαλύπτει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε περιβάλλον όπου επικρατεί η τάξη, έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις, προχωρούν σε ακαδημαϊκές σπουδές και κερδίζουν περισσότερα χρήματα ως επαγγελματίες, συγκριτικά με τα παιδιά που μεγαλώνουν σε σπίτια όπου επικρατεί η ακαταστασία. Όπως εξηγούν οι εκπαιδευτικοί, είναι πολύ πιθανό τα 'τακτικά' σπίτια να φιλοξενούν οικογένειες με διάφορες συνήθειες οι οποίες περικλείουν μαθηματικές έννοιες όπως είναι η ταξινόμηση σε κατηγορίες, η ομαδοποίηση σε σύνολα, η σειριοθέτηση από το πιο μεγάλο στο πιο μικρό. Βασική αρχή στους τακτικούς ανθρώπους είναι ο προγραμματισμός, ικανότητα εξαιρετικά χρήσιμη για το άτομο, τόσο στο σχολικό όσο και στο εργασιακό περιβάλλον.
Βάζοντας εξάλλου τα πράγματα στην ίδια θέση στο δωμάτιο, βοηθάτε το παιδί σας, από τη βρεφική κιόλας ηλικία, να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια αλλά και να αναπτύξει πιο γρήγορα τους μηχανισμούς ανάκλησης μιας εικόνας ενεργοποιώντας έτσι τη λειτουργία της μνήμης. Με τον τρόπο αυτό είστε πολλαπλά κερδισμένοι, καθώς:

  • Έχετε ένα τακτοποιημένο δωμάτιο
  • Το παιδί μπορεί να θυμηθεί που είναι το κάθε παιχνίδι.
  • Οργανώνει σε σύνολα τα ίδια αντικείμενα μαθαίνοντας έτσι τις πρώτες μαθηματικές έννοιες.
Βάλτε χρώμα παντού
Γιατί είναι σημαντικό: ενισχύει τα θετικά συναισθήματα του παιδιού.

Το παιδικό δωμάτιο έχει ανάγκη από χρώμα! Αυτό είναι κάτι που οι περισσότεροι γνωρίζουμε έχει όμως και επιστημονική βάση! Πλήθος ερευνών υποστηρίζουν ότι τα χρώματα μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση στην ψυχική υγεία και ευεξία του παιδιού, όπως και στο βαθμό συγκέντρωσης.

Για να ξέρετε:

  • Τα μωρά δείχνουν έντονη προτίμηση στο κόκκινο χρώμα επειδή είναι το πρώτο στο οποίο μπορούν να εστιάσουν το βλέμμα και συνεπώς την προσοχή τους, ενώ το μπλε ενισχύει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία. Τα απλά σχήματα σε έντονο χρώμα μέσα στο δωμάτιο μπορεί να αποτελέσουν καλά ερεθίσματα.
  • Μετά την ηλικία των 2 ετών, καλό είναι να υπάρχουν στο δωμάτιο διάφορα αξεσουάρ με τα βασικά χρώματα (μπλε, κόκκινο, κίτρινο) και τα συμπληρωματικά τους (πράσινο, καφέ, πορτοκαλί). Η ύπαρξη των χρωμάτων, εκτός από την ευχάριστη ατμόσφαιρα, θα σας δώσει την ευκαιρία να μάθετε στο παιδί σας τα χρώματα χωρίς να το καταλάβει, ιδιαίτερα αν συνηθίζετε να τα χρησιμοποιείτε συχνά όταν μιλάτε.
Μην παραμελείτε τα μουσικά ερεθίσματα.
Γιατί είναι σημαντικά: αυξάνουν το δείκτη νοημοσύνης.

Η επιστήμη έχει αποφανθεί ότι η από νωρίς εισαγωγή στον κόσμο των ήχων ενισχύει το δείκτη νοημοσύνης. Ακούγοντας τα ίδια νανουρίσματα την ώρα του ύπνου, το μωρό σας σύντομα θα μάθει ότι ήρθε η ώρα του ύπνου. Η μουσική είναι ένας ευχάριστος τρόπος εξάσκησης του εγκεφάλου, για αυτό μην παραλείψετε να βάλετε στο παιδικό δωμάτιο ένα CD player. Οι ειδικοί επίσης λένε πως τα μαθήματα μουσικής ευνοούν την ανάπτυξη της νοημοσύνης κι ότι η μουσική ενεργοποιεί το ίδιο τμήμα του εγκεφάλου με τη μαθηματική σκέψη.

Τοποθετείστε μια βιβλιοθήκη.
Γιατί είναι σημαντική: αυξάνει την ικανότητα ομιλίας, ανάγνωσης και γραφής.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, τα παιδιά που έχουν από νωρίς επαφή με τα βιβλία έχουν καλύτερο και πιο ανεπτυγμένο λόγο και αναπτύσσουν πιο γρήγορα τις δεξιότητες ομιλίας αρχικά, της ανάγνωσης και αργότερα της γραφής. Η επαφή με τα βιβλία μπορεί να ξεκινήσει από το πρώτο εξάμηνο ζωής. Συνηθίστε να διαβάζετε στο μωρό σας από νωρίς, γιατί ακόμα κι όταν δεν έχει αναπτύξει το λόγο του, καταγράφει στη μνήμη όλες αυτές τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσει αργότερα. Μην περιμένετε λοιπόν μέχρι την προσχολική ή σχολική ηλικία για να φτιάξετε την πρώτη βιβλιοθήκη στο δωμάτιο του παιδιού. Μια μικρή βιβλιοθήκη μπορεί να υπάρχει από τον πρώτο χρόνο ζωής. Να θυμάστε ότι είναι προτιμότερο να είναι χαμηλή, για να μπορεί μόνο του να παίρνει βιβλία, να τα ανοίγει και να τα παρατηρεί ή να διαλέγει εκείνο αυτό που θέλει να του διαβάσετε.

Γεμίστε τους τοίχους με έργα τέχνης του παιδιού.
Γιατί είναι σημαντικό: αναπτύσσουν και ενισχύουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού.

Πολλές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η αυτοπεποίθηση-ανάλογα με το αν είναι υψηλή ή χαμηλή-μπορεί να επηρεάσει τις επιδόσεις του παιδιού σε διάφορους τομείς, όπως στα μαθήματα και τον αθλητισμό. Όσο πιο σίγουρο για τον εαυτό του αισθάνεται ένα παιδί, τόσο περισσότερο θάρρος και μεγαλύτερη επιμονή αποκτά για να συνεχίσει την προσπάθεια και να μην τα παρατά στη μέση. Ένας αποτελεσματικός τρόπος να βοηθήσετε το παιδί σας να πιστεύει στον εαυτό του, είναι να εκφράζετε την εκτίμηση σας για τα προσωπικά του επιτεύγματα. Αντί, λοιπόν, να διακοσμήσετε τους τοίχους με οτιδήποτε άλλο, βάλτε σε κορνίζα τις πρώτες ζωγραφιές του και κρεμάστε τες στον τοίχο του δωματίου του ή βάλτε σε περίοπτη θέση τις διάφορες κατασκευές του. Η αποδοχή και ο έπαινος για τα προσωπικά έργα του παιδιού αποτελούν τα καλύτερα ενισχυτικά αυτοπεποίθησης.

Συνεχίζεται.......

Πηγή: www.myworld.gr


1 σχόλια:

Γιατί και η δική σας άποψη μετράει!

wibiya widget

Hand Art Eveline

Hand Art Eveline
Χειροποίητα κοσμήματα, προσκλητήρια βάπτισης , γάμου, παιδικοί πίνακες

Home Design, επιπλα, διακοσμηση, feng shui & συμβουλες για ενα ομορφο οικολογικο σπιτι!

RealShop

RealShop
έξυπνα gadgets με στυλ & φαντασία, για την κουζίνα.... κάντε κλικ στην εικόνα

Για περισσοτερες ιδεες και λυσεις

Για περισσοτερες ιδεες και λυσεις
Κάντε κλικ στην εικόνα

Προσφορες εως και 50%

Προσφορες εως και 50%
Κάντε κλικ στην εικόνα

Συνολικες προβολες σελιδας