Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2010

Διακόσμηση ζωής!

Ίσως η πιο δημιουργική στιγμή στο σχεδιασμό μιας κατοικίας να είναι εκείνη που σχεδιάζεται το βρεφικό δωμάτιο! Με βασικούς άξονες την ασφάλεια και την ιδιαίτερη προσωπικότητα που πρέπει να έχει το δωμάτιο αυτό, θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε ιδέες και σκέψεις για το πιο όμορφο βρεφικό αλλά και παιδικό δωμάτιο!

Χρώμα, χρώμα, χρώμα!
Ο μύθος του ροζ δωματίου για κοριτσάκια και του σιελ για αγοράκια έχει ξεπεραστεί εδώ και χρόνια. Τα παιδιά λατρεύουν τα χρώματα και οι συνδυασμοί τους (ακόμη και οι τολμηροί) τα βοηθούν να αναπτύξουν τη φαντασία και την αντίληψη τους. Το χρώμα στο παιδικό δωμάτιο είναι ίσως το βασικότερο στοιχείο! Βάψτε με τουλάχιστον 2 χρώματα την περίμετρο του δωματίου. Διαλέξτε το εντονότερο για να το χρησιμοποιήσετε σε έναν μόνο τοίχο και συνδυάστε το με ένα ηπιότερο στους υπόλοιπους. Οπωσδήποτε επιλέξτε οικολογικές βαφές με βάση το νερό και αν πρόκειται για νεογέννητο μωρό, φροντίστε να έχετε τελειώσει με το βάψιμο του δωματίου τουλάχιστον 15 ημέρες πριν το φέρετε στο σπίτι, ώστε να έχει αεριστεί επαρκώς ο χώρος, παρόλο που οι οικολογικές αυτές βαφές είναι σχετικά άοσμες. Προτιμήστε βέβαια αποχρώσεις που δεν κουράζουν (πχ πράσινες), οι οποίες δίνουν μαι φρέσκια εικόνα στο χώρο.


Το δωμάτιο "μεγαλώνει" μαζί του!
Επειδή το παιδί μεγαλώνει με ταχείς ρυθμούς και η ανάπτυξη του συμβαδίζει με διαφορετικά ζητούμενα ανά ηλικία, το ιδανικότερο είναι οι επιλογές που θα γίνουν για το δωμάτιο να ενέχουν το στοιχείο της διαχρονικότητας και της εύκολης μετατροπής κάποιων στοιχείων, ώστε να μπορούν να ακολουθούν την ηλικιακή αλλαγή του μωρού που θα γίνει νήπιο. Μια λύση που βοηθά πολύ σε αυτό είναι η επιλογή καλαίσθητων αυτοκόλλητων, τα οποία μεταμορφώνουν απλά και γρήγορα το χώρο δημιουργώντας έναν μικρόκοσμο και πολύ εύκολα ξεκολλούν από τον τοίχο για την πολυπόθητη αλλαγή!

Εκφραστείτε ελεύθερα!
Άλλη μια έξυπνη λύση είναι η βαφή ενός τμήματος ή και ενός ολόκληρου τοίχου με την ειδική βαφή που υπάρχει σε όλα τα χρωματοπωλεία και μετατρέπει τον τοίχο σε μαυροπίνακα! Έτσι, ο τοίχος αυτός στην ηλικία που το παιδί είναι μωρό μπορεί να έχει ευχές και ζωγραφιές από τους γονείς, τη γιαγιά, τον παππού κλπ, που θα ανανεώνονται όποτε θέλετε και αργότερα θα είναι ο προσωπικό καμβάς έκφρασης του ίδιου του παιδιού. Στον τοίχο αυτόν θα έχει την ελευθερία να ζωγραφίζει, να σχεδιάζει τα πρώτα του γράμματα, να παίζει μαζί σας και τόσα άλλα!

Φτιάχνω έναν μικρόκοσμο!
Πολύ καλή λύση αποτελεί και η ταπετσαρία, είτε σε όλο το δωμάτιο είτε μόνο σε έναν τοίχο, που δίνει πολύ ιδιαίτερο ύφος. Στην περίπτωση που επιλέξετε να επενδύσετε όλο το δωμάτιο, προσέξτε να μη διαλέξετε κάποια με έντονα σχήματα και σχέδια, γιατί μπορεί να είναι πολύ κουραστική για το παιδί. Στη λύση της ταπετσαρίας εντάσσεται και η επικόλληση της περιμετρικής 'τρέσας' με σχέδια, η οποία θα διαχωρίσει οπτικά το δωμάτιο σε 2 μέρη. Συνήθως επικολλάται στο ύψος των παραθύρων, που ίσως υπάρχουν στο χώρο, και συμπληρώνεται καλύτερα αν διαχωρίσουμε και χρωματικά τα δύο αυτά μέρη. Ο χρωματικός αυτός διαχωρισμός μπορεί να είναι είναι κοντινοί τόνοι του ίδιου χρώματος (προτείνεται σκούρο στην κάτω πλευρά, ανοιχτότερο στην επάνω), είτε δύο τελείως ξεχωριστά χρώματα, τα οποία όμως υπάρχουν οπωσδήποτε στην περιμετρική φάσα για να συνδυάζονται αρμονικά.

Ζωγραφίστε ένα παραμύθι!
Μια ιδέα που μπορεί να κάνει το χώρο να μοιάζει μαγικός είναι να έρθει κάποιος επαγγελματίας ζωγράφος και να σας σχεδιάσει ότι έχετε φανταστεί είτε σε έναν τοίχο ή και παντού στο δωμάτιο (ιδανικά ακόμη και πάνω στις ντουλάπες), φτιάχνοντας έτσι το τέλειο σκηνικό για πολλά παραμύθια και ιστορίες! Το κόστος της εργασίας αυτής δεν είναι τόσο ακριβό όσο φαντάζεται κανείς και κυμαίνεται από 400 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση. Χρησιμοποιούνται πλήρως φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και η μετατροπή του χώρου χρειάζεται περίπου μία εβδομάδα (ανάλογα με το θέμα βέβαια). Στην περίπτωση που διαλέξετε αυτή τη λύση φροντίστε να συνδυάσετε πολύ απλά μονόχρωμα έπιπλα, χαλιά κλπ, για να μην έχετε ένα υπερβολικά "φορτωμένο" αποτέλεσμα.

Δώστε προσωπικότητα!
Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο για το δωμάτιο ενός παιδιού είναι η προσωπικότητα. Πολλές φορές, τα δωμάτια των μικρών μας γεμίζουν με σουπερ ήρωες, κόμικ κλπ και έτσι αναπόφευκτα πολλά δωμάτια μοιάζουν μεταξύ τους. Τολμήστε να κάνετε κάτι διαφορετικό! Προσθέστε τη δική σας πινελιά, ανάλογα και με το βαθμό που μπορείτε να το κάνετε, και δώστε μια διαφορετική προσωπική εικόνα στο δωμάτιο, που θα απεικονίζει την αγάπη σας για το μωρό που ήρθε για να συμπληρώσει την οικογένεια σας!

Ιδέες και λύσεις!
Σας δίνουμε ιδέες που θα κάνουν το δωμάτιο του παιδιού σας μοναδικό!

  • Αγοράστε απλές κορνίζες στο ίδιο ή και σε διαφορετικά μεγέθη, λευκές αν έχετε επιλέξει ένα έντονο χρώμα για τους τοίχους ή χρωματιστές αν σας αρέσουν οι ανοιχτόχρωμοι φωτεινοί τοίχοι και βάλτε μέσα, αν έχετε, παιδικές, δικές σας ζωγραφιές φυλαγμένες ή ζωγραφιές από άλλα παιδιά (τυχόν αδερφάκια, ξαδέρφια, φίλους κλπ) και τοποθετήστε τες σε διαφορετικά ύψη, δημιουργώντας ένα νοητό τετράγωνο περίπου 1,20x1,20 μ. Θα γίνει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και θα δείχνει όλη την προσωπική σας φροντίδα για το δωμάτιο.
  • Μια άλλη ιδέα είναι αντί για ζωγραφιές να έχει μικρά υφασματάκια με ρίγες, πουά, ωραία χρώματα κλπ που πάλι θα συνθέσουν μια υπέροχη προσωπική 'πινελιά' στον τοίχο!
  • Για όσες από εσάς έχουν έφεση στη ραπτική, μια πολύ απλή και υπέροχη ιδέα που θα κάνει κάθε δωμάτιο να μοιάζει σαν να ξεπήδησε από παραμύθι είναι να ράψετε μικρά τριγωνάκια με διαφορετικά (κατά προτίμηση τύπου patchwork) υφάσματα, που θα τα περάσετε από κορδέλα ή απλό σπάγκο και είτε θα τα κρεμάσετε στους τοίχους, είτε θα βάλετε δύο από αυτά στην οροφή του δωματίου, ακόμη και κοντά στην κουνουπιέρα.
  • Άλλη μια ιδέα που θα προσθέσει μια πολύ ρομαντική νότα στο χώρο είναι να φτιάξετε ένα ράφι, στο οποίο θα έχετε αγαπημένα δικά σας παιχνίδια, που πιθανώς έχετε κρατήσει. Το ράφι αυτό θα μπορούσατε να το επενδύσετε και με ένα ωραίο vintage ύφασμα, δίνοντας του μια ξεχωριστή θέση στη ζωή του παιδιού σας.
Tip: Όλα τα καδράκια φροντίστε να τα έχετε κρεμάσει από ύψος 1,30 μ. και πάνω, ώστε μεγαλώνοντας το μικρό σας να είστε σίγουροι ότι δεν θα έχετε 'μικρά ατυχήματα'

Επιλέγω έπιπλα!
Η επιλογή των επίπλων που θα ολοκληρώσουν την εικόνα του δωματίου είναι μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση. Προσέξτε:
  • Να είναι έπιπλα που μπορούν να αξιοποιηθούν καθώς μεγαλώνει, ώστε να μη βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να αγοράσετε εξαρχής όλα τα έπιπλα του παιδιού μετά από μόλις έναν χρόνο!
  • Κατά την αγορά ελέγξτε την ποιότητα των υλικών των επίπλων, ώστε να είναι άρτια, με οικολογικές βαφές και να παρέχουν αξιοπιστία σε θέματα ασφάλειας, που είναι και το πιο σημαντικό.
  • Η ουδετερότητα στα έπιπλα μας αφήνει την επιλογή να χρησιμοποιήσουμε πολυχρωμία καθημερινά, με ωραία patchwork παπλώματα, μικρά χρωματιστά σκαμπό κλπ, που θα ανανεώνουν συνεχώς το χώρο και θα δίνουν μια φρέσκη, όμορφη εικόνα συμπληρώνοντας μοναδικά το δωμάτιο.
Tip: Επειδή ακριβώς το ζητούμενο είναι η διαχρονικότητα, συνήθως η πιο ασφαλής επιλογή χρωματικά είναι οι ουδέτεροι τόνοι (λευκό, φυσικό ξύλο κλπ), ώστε να συνδυάζονται εύκολα με το χώρο, τα χαλιά, τα παπλώματα, αλλά και να μπορούν μελλοντικά να αξιοποιηθούν ίσως και σε επερχόμενη άφιξη νέου μωρού!

Μεταποιήστε άφοβα!
Αν θέλετε να βάλετε και τον μπαμπά στον αυτοσχεδιασμό, ενεργά, μπορείτε να του αναθέσετε να μετατρέψει ένα παλιό σας ξύλινο σκαμπό, κομοδίνο, συρταριέρα ή ότι άλλο έχετε φανταστεί, σε ένα μοναδικό chic vintage έπιπλο, που θα αποτελέσει το κεντρικό κομμάτι του βρεφικού δωματίου!

Βρείτε περισσότερες προτάσεις για τη διακόσμηση του παιδικού δωματίου, αλλά και στείλτε φωτογραφίες από τα δωμάτια που επιμεληθήκατε κάνοντας κλικ στο www.hoolaboola.com

Πηγή: περιοδικό Γονείς εν δράσει!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί και η δική σας άποψη μετράει!

wibiya widget

Hand Art Eveline

Hand Art Eveline
Χειροποίητα κοσμήματα, προσκλητήρια βάπτισης , γάμου, παιδικοί πίνακες

Home Design, επιπλα, διακοσμηση, feng shui & συμβουλες για ενα ομορφο οικολογικο σπιτι!

RealShop

RealShop
έξυπνα gadgets με στυλ & φαντασία, για την κουζίνα.... κάντε κλικ στην εικόνα

Για περισσοτερες ιδεες και λυσεις

Για περισσοτερες ιδεες και λυσεις
Κάντε κλικ στην εικόνα

Προσφορες εως και 50%

Προσφορες εως και 50%
Κάντε κλικ στην εικόνα

Συνολικες προβολες σελιδας